Здравейте,
много моля за малко помощ спешно по един проблем на моя позната, която ме помоли да й помогна.
Случаят е такъв: тя нещо не се уважава с шефката и се карат.
Работила е при нея преди време и по инициатива на шефката й отива на борсата /пълна борса/.След няколко месеца на борсата се връща в същата фирма на работа. Прекъсва си пълната борса.Обаче нещата не вървят и се скарват и тя се ядосва и не ходи на работа вече 5-6 дни. Не я търсят до настоящият момент за обяснения. Те ще я водят самоотлъчка. Обаче моята позната категорично не иска да се връща и иска да отиде на борсата и да си ползва остатъка от нея в размер от някъде 5 месеца. Срокът за това е на 9 декември, защото до тази дата ще направи 9 месеца повторно в тази фирма. Вариантите за времето дето не е ходила на работа са да си пусне платен отпуск, но тя няма такъв, и неплатен по чл. 160, ал 3. Но тук ми изниква въпросът дали ще го разреши шефката й, защото в чл. 160 пише МОЖЕ да го разреши.
Относно членът по който да напусне: трябва да е 327, защото не иска да отработва предизвестие, та по коя алинея да стане като заплатите се плащат на време, няма заболяване ,не е променян характера на работа,не й е даван неплатен отпуска без нейно съгласие и въобще всички алинеи от този член са спазени и не попада в тях?! Мисля си за вариант по чл 326 да пусне с предизвестие и след 1 ден да отиде и да напише заявление че няма да го отработа. Моля Ви дайте съвет!