Окд5 и всичко за самоосигуряващо се лице

22.01.2015, 10:25 4316 2

22.01.2015, 10:25
Публикации: 4 / 0
Здравейте, преди да пиша тук изчетох доста материал, но останаха много въпроси и се нуждая от помощта ви. Започвам с това, че до сега съм нямала самоосигуряващо се лице и нещата са нови за мен, т.е. може да задам доста как да кажа елементарни въпрасо за вас.
Изправена съм пред следния казус:
Лице пенсионер - как да организирам осигуряването му, така че хем да не плаща много за осигуровки, хем пък и да не е съвсем и без тях.
Лицето е:
1. Собственик и управител на ЕООД - тук има право по свое желание да се самоосигурява за фонд "Пенсии" и здравно разбира се задължително върху 420 лв.
2. В друго ЕООД е вписан като управител в Агенцията по вписванията, не е собственик. Досега в това дружество се осигуряваше по ДУК, назначен от собственика, получаваше възнаграждение и се осигуряваше за всички осигурителни случая. И сега може ли ДУК да отпадне, но в същото време същият човек да си остане управител? Това стана тъпо................Като вариант е да остане по ДУК без възнаграждение и да не дължи осигуровки - незнам до колко това е редно...А може ли и тук или по - точно има ли право и тук да се самоосигурява?
Т.е. дали и в двете дружества има право да се самоосигурява и той да избере в кое от двете да бъде осигуряван?
Т.е. и за двете да подаде Декларация Окд5?
И сега в Окд5 там където е полето за Булстат- кой Булстат се попълва, т.е. този на първото ЕООД в едната Декларация и ако приемем, че се подава и за Второто - Булстата на второто ЕООД ли?
Или ако добре съм разбрала Булстатите на двете фирми и така лицето се осигурява чрез фирмата...А какво означава"чрез фирмата" - срещнах го на много места докато четях - че внася осигуровките си от сметката на фирмата ли? А ако ги внася лично на каса само с ЕГН трябва ли да пише пак Булстата на фирмата?
И още въпроси - Декларация 1 от фирмата ли се подава за самоосигуряващото се лице, т.е. от базата на самата фирма ли мога да изготвям декл.1 за самоосигуряващото се лице?
И последно- Ако лицето се самоосигурява на 420 лв през цялата година и няма на практика други доходи в ГДД как попълва Таблици 1 и 2 , т.е. има само 5040лв. осиг доход и не е получавал доходи от личен труд в нито едно от дружествата. Тък като тези 5040лв се получават като отрицателно число или се пише нула, че няма нищо за внасяне или пък за възстановяване? Някъде прочетох, че втакъв случай не подава ГДД и съответно не подава и Таблиците, което не ми се струва достоверно. Още повече че човека е пенсионер и пенсията не се ли пише някъде като доход - в коя колона от таблиците? И върху нея ли дължи осигуровки? А някое от приложенията към ГДД самоосигуряващото се лице в този случай, когато не е получавало никакъв доход освен пенсията си и това, че се е самоосигурявало на минимума 420 лв месечно полълва ли се?
Спирам до тук.........Благодаря на всички, които отговорят поне на част от въпросите, което зададох.
Лек ден!
#1 | 22.01.2015, 10:37
Публикации: 9357 / 1574
Във втората фирма, където не е собственик, не може да е СОЛ. ДУК теоритично може да е безвъзмезден, но не се гледа с добро око.
Осигуровките на СОЛа са си за негова сметка. Могат да се внасят както от личната му сметка, така и от фирмената.
Д1 се подава от фирмата.
ГДД не се подава, ако няма облагаем доход. Пенсията е необлагаема, но ДУКа е облагаем
#2 | 22.01.2015, 13:16
Публикации: 214 / 40
подкрепям
информирайте такива клиенти, че фирма с управител - външно лице, което не се осигурява заради "безвъзмезден" договор за управление, може да си има неприятности; ако се търси минимизиране на осигуровки по-добре да се направи трудов договор с непълно работно време
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група