Ел.подпис от Инфонотари и НАП

22.06.2015, 10:54 7694 6

22.06.2015, 10:54
Публикации: 66 / 2
Здравейте, колеги!
От 2013 г. работя с издаден ел.подпис (на ФЛ) от Инфонотари, като подавам цялата документация свързана със счетоводстводното обслужване. Получих следния имейл от тях:
Удостоверението Ви за електронен подпис е било продължено по Ваше за още един период на валидност, поради което не подлежи на подновяване. Ако желаете да Ви бъде издадено ново удостоверение за електронен подпис, е необходимо лично да заявите издаването в регистрационен офис на Инфонотари ЕАД като може да използвате старите си криптографски устройства - смарт карта и четец.
Според вас след издаване на ново удостоверение, що ще използвам старите си криптографски устройства дали ще трябва да подавам наново за всички фирми заявления за подаване на информация в НАП от тяхно име? Попитах в Инфонотари, отговориха, че трябва, но не бяха много сигурни..
#1 | 22.06.2015, 11:03
Публикации: 1884 / 384
При продължаване валидността на ел подпис не е необходимо нови заявления към НАП и др. Някои от доставчиците предлагат вече и за три години да се продължи КЕП. При подновяване вече се променя идентификацията на КЕП и следва да се подават нови заявления. Подновяване се предлага когато КЕП се използва и за банкиране, за по голяма сигурност от време на време да се сменя, но за счетоводни цели по ваша преценка може да продължите или да подновите КЕП.

"може да използвате старите си криптографски устройства - смарт карта и четец."-става въпрос за това, че носителя на информацията по КЕП си остава този, който ползвате и сега смарт карта и четец или флашка. Нищо ново според мен не ви съобщават.
#2 | 22.06.2015, 11:09
Публикации: 66 / 2
С две думи, цялата бумащина до НАП наново.. :good:
#3 | 22.06.2015, 16:29
Публикации: 1884 / 384
"Удостоверението Ви за електронен подпис е било продължено по Ваше за още един период на валидност, поради което не подлежи на подновяване."
Това е цитат от питането ви и от него разбирам, че вашият КЕП НЕ подлежи на ПОДНОВЯВАНЕ-тоест подлежи на продължаване. И ви дават опция ако искате да издадете ново удостоверение, следва да отидете в техен офис да издадете нов КЕП. Ако правилно сте цитирали, то означава, че ще продължат вашия КЕП и не следва да подавате нови заявления към НАП.
Ако ще го подновявате, то тогава процедурата трябва да се направи с нови заявления.
#4 | 22.06.2015, 16:50
Публикации: 128 / 26
Инфонотари също предлагат 3 год. абонамент вече. А относно продължаването и подновяването нещата стоят така : Първоначално се издава ел.подпис за 1 год. и като наближи датата на изтичане предлагат продължаване на услугата за още 1 година /като е много важно преди датата да заявите това удължаване, тъй като аз веднъж отидох на следващия ден и се оказа, че вече не може да се удължи, а трябва наново да бъде издаден за 1 год. и в този случай няма как да се избегне ходене до НАП :)/  Просто процедурата при тях е такава - едно удължаване една година след издаване, при което ел.подпис си се използва все едно няма никаква промяна и след като изтече и удължаването следва отново да се издаде ел.подпис, но в този случай се носят отново заявления до НАП. Т.е. на 2 години в най-добрия случай се подават нови пълномощни в НАП. Миналата година предложиха 3 годишен Ел.подпис и аз се възползвах от новата услуга, за да правя упражнението с НАП на три години :)
#5 | 22.06.2015, 16:55
Публикации: 574 / 56
Почти всички доставчици на тези услуги предлагат три годишни! Няма как да се избегне подаването на нови удостоверения за упълномощаване в НАП.
#6 | 22.06.2015, 19:28
Публикации: 2027 / 254
Аз вече за 3-та година си удължавам с по 1 г. ел. подпис на Борика Банксервиз и нямам никакви проблеми с НАП и не подавам никакви нови уведомления.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група