Може ли да ми бъде пояснено -работя на основен трудов договор с нетно възнаграждение 800лв. и допълнителен трудов договор с възнаграждение 400лв.Разведена съм с едно дете под 18 год.Имам запор ,каква сума е редно да ми бъде удържана от работодателя-за превод към ЧСИ ? Благодаря предварително !
Нека уточним нещо, работите при един работодател на основен и допълнителен трудов договор? В този случай, при положение, че нетното Ви възнагражение по двата договора възлиза на 1200.00 лева, нормата казва "ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа", Или трябва да Ви удържат 400 лева общо по двете правоотношения.
Ако работите при различни работодатели, този по основно правоотношение(ако приемем, че е възникнало първо това за 800 лв, нето) трябва да ви удържи пак по силата на същата точка 266,67лв. Този по допълнително правоотношение няма да ви удържи нищо най-вероятно, в светлината на решението от миналата година, защото сумата е несеквестируема, а съществуват редица съдебни решения, според които работодателя не е страна, която има за задължение да изяснява размера и източниците на доход на работника извън техните преки взаимоотношения. Работодателя не разполага с такива механизми. И затова най-вероятно няма да се съгласи да ви удържа нищо, въпреки че ще е наясно, че имате и основен трудов договор, от който имате доходи, за да е изряден за себе си, при евентуална проверка от ИТ, при която неизменно ще възникнат въпроси защо ви е удържал при положение, че сумата е под МРЗ и е несеквестируема... Този по основен пък най-вероятно няма да приеме да ви удържа горница точно по същите причини и да си "вкарва таралежи в гащите". За съдиите при всяко положение ще е добре да ви удържат пари отвсякъде и всякак...
Моя съвет е да си внасяте сама от другата сума нещо(или примерно разликата до сумата по ГПК 133 лв.), защото изпълнителите периодично правят проверки за източниците на доходите и е възможно да останете неприятно изненадана със запори на сметки и описване на имущества, когато някой забележи, че получавате по-високи доходи в тяхната съвкупност..
п.с. И още нещо на вниманието на потребителя wrata. Хората, които имат представа за какво става дума, без значение дали работодатели, "прости " счетоводители и ТРЗ-та, не се плашат, а подхождат рационално и многопластово към подобни ситуации, точно защото осъзнават потенциала им за създаване на последващи проблеми, и в тази връзка са предпазливи в своите становища, което им спестява необходимостта да правят генерални заключения...