Пропусната фактура в дневник продажби

14.08.2015, 22:49 7273 5

14.08.2015, 22:49
Публикации: 59 / 3
Здравейте,
имаме проблем с пропусната фактура за продажба от месец март, установихме го сега през август. ДДС-то на тази фактура е 156 лева.
1.Какво да очакваме, когато подадем  ДДС декларацията за м.08 с документ от м.03?
2.Прегледах чл.182 за глобите, дали е възможно да се разминем с по-малката глоба от 250 лева?
Лошото е, че през м.10 се очаква да възстановяваме ДДС не малка сума и ако не при подаване на декларацията, то при проверката за възстановяване ще лъсне тази фактура.
Дайте мнения, моля ви.Някой имал ли е такъв случай и как са се развили събитията?
#1 | 15.08.2015, 08:13
Публикации: 314 / 38
Негативен ефект от подаването на такава забравена фактура ще последва АКО фирмата бъде проверена. До сега ми се е налагало да подавам два пъти такива фактури със забавяне от един два месеца и това не е предизвиквало проверка от страна на НАП, защото фирмата си е плащала редовно осигуровките и ДДСто.

АКО вие предизвикате умишлено такава проверка от страна на проверяващия орган, то аз също съм убеден, че грешката ще се констатира и би последвала глоба, която да ви се срещне със сумата, която искате да възстановите ефективно.
#2 | 15.08.2015, 08:13
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Вие си спазете закона и включете фактурата в дневника в периода, в който сте открили пропуска
Скрит текст :
А как ще протече проверката за възстановяване никой не може да Ви каже. В друга тема колежка споделяше, че имала проблем заради 1 стотинка разминаване. Възможно е да има и такива проверяващи. Проверките, които аз съм имала обикновено не са включвали проверка на фактурите една по една, а искане за обяснение относно дейността на фирмата, оборотни ведомости и отделни фактури на значителна стойност - на какво основание са издадени (договори, протоколи за извършена работа и др., удостоверяващи действителния характер на сделката).
#3 | 15.08.2015, 09:09
Публикации: 59 / 3
.....АКО вие предизвикате умишлено такава проверка от страна на проверяващия орган, то аз също съм убеден, че грешката ще се констатира и би последвала глоба, която да ви се срещне със сумата, която искате да възстановите ефективно.

Т.е., мислите ли, че има вероятност при възстановяване на ДДС  да не се забележи тази фактура?
Аз точно от това се притеснявам, че когато започне проверката на периода, за който ще възстановяваме ДДС, тази фактура ще се види, макар че стойността на ДДС е малка на фона на останалите сделки, и принципно може да не попадне в полезрението им като стойност.Иначе уведомление към НАП няма да подаваме.
#4 | 15.08.2015, 09:12
Публикации: 59 / 3
Проверките, които аз съм имала обикновено не са включвали проверка на фактурите една по една, а искане за обяснение относно дейността на фирмата, оборотни ведомости и отделни фактури на значителна стойност - на какво основание са издадени (договори, протоколи за извършена работа и др., удостоверяващи действителния характер на сделката).
#5 | 15.08.2015, 09:16
Публикации: 59 / 3
Ирена, и при нас по същия начин, само отделни фактури и всичко останало, както го изброявате.
Доста се рових в нет- а по подобни теми и никъде не срещнах някой, който да се оплаква, че е отнесъл ефективно глоба за пропуснат документ.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група