Собственик на ЕООД на трудов договор с дружеството - осигуровки

18.08.2015, 16:46 6828 5

18.08.2015, 16:46
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

Благодарение на НОИ се натъкнах на следния казус, за който всяка институция има свое тълкуване:

Иван открива ЕООД и започва да се самоосигурява като собственик. След 1 година Иван назначава Петър за управител, а Петър, в качеството си на управител, назначава физическото лице Иван на длъжност, да кажем, хигиенист. Така Иван започва да се самоосигурява като собственик и да бъде осигуряван от ЕООД-то като служител. И така 10 години, в които самоосигурителната книжка на Иван се заверява без проблем. Днес обаче от НОИ обясняват на Иван, че всичко е незаконно и трябва да му анулират договора?! Това законно ли е и трябва ли Иван да избере само един вид осигуряване?

От това, което прочетох, а и според МТСП, всичко, свързано с договора е законно, само че трябвало да отпадне самоосигуряването. Според НОИ всичко е незаконно  :D

Бих била благодарна ако някой би могъл да ми даде насоки по въпроса!!!
#1 | 18.08.2015, 16:49
Публикации: 3326 / 256
Няма как собственик на ЕООД да бъде назначен на трудов договор в собствената си фирма. Собственика може да има нает по трудов договор Управител, но този Управител няма правото да го назначи. Затова е и ЕООД. Ако беше ООД можеше един от Управителите да назначи другия по трудов договор и обратно. Собственика може да бъде наедн на трудов договор в друга фирма, но не и в своята.
#2 | 18.08.2015, 16:59
Публикации: 4 / 0
Да, но 10 години това е било коректно според институциите и никога не е имало подобен проблем. Всъщност, според НОИ трябва задължително собственикът да мине на ДУК и да спре да се самоосигурява. Това обаче не е ли в разрез с Наредбата за обществено осигуряване? Четох и отговори на МТСП, както и коментари на юристи, според, които няма пречка юридическото лице да назначи физическо такова, тъй като работодател се води ЕООД-то, а не неговият собственик.
#3 | 18.08.2015, 17:07
Публикации: 3326 / 256
Откакто работя никога Управителя на ЕООД не е можело да бъде на трудов договор в неговата си фирма. Това за първи път го чувам от Вас.
Никой не го задължава да бъде на ДУК. СОЛ си е напълно достатъчно, а ако иска може и да СОЛ с личен труд и да получава възнаграждение.
Работодател се води ЕООД-то, но на кой е това ЕООД на Иван. Няма как Иван да е по трудов договор в собственото си ЕООД.
#4 | 18.08.2015, 22:52
Публикации: 9366 / 1574
Нещо не съм  съгласна с горните постове. Наистина Иван, като собственик на ЕООД няма как да назначи САМ СЕБЕ СИ  на ТД, но ако преди това е сключил договор  с Петър за управител и този управител го назначава на ТД... Не мисля, че е невъзможно. Е, все пак не съм юрист. Съветвам Ви да се консултирате с адвокат специалист по трудово право.
#5 | 19.08.2015, 09:03
Публикации: 3326 / 256
Петър може да го назначи, ако е вписан в ТР като Управител.
Когато Иван назначи Петър като Управител означава, че Иван няма да се осигурява в собствената си фирма и Петър е нает да я управлява. Отговорността на фирмата си е изцяло на Иван и Управителя по ТД му е пряко подчинен. Иван дава заплата на Петър за това, че е Управител и какво Петър дава на Иван за хигиенист ли? Звучи нелепо. За мен договора на Иван е незаконен.
И в крайна сметка не ми е ясно защо Иван е СОЛ и иска да е на ТД в собствената си фирма?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група