Обезщетение за майчинсвто в България при стаж придобит в ЕС

27.10.2016, 15:35 2968 3

27.10.2016, 15:35
Публикации: 3 / 0
Здравейте,

Имам казус, на който многобройните ми мейли към НОИ така и не успяха да получат отговор и затова реших да изложа казуса си тук. Ако някой може да помогне ще бъда много благодарна.
Служител (български гражданин) се осигурява и работи по трудово правоотношение на безсрочен трудов договор в България. На служителя му предстои да излезе в майчинство в началото на 2017.
Преди да започне работа за българската фирма, лицето е работило по трудово правоотношение при работодател в Германия. Тъй като стажът от Германия е необходим, за да се удостовери, че лицето е придобило изискуемия 12 месечен стаж за майчинство, в НОИ е подаден формуляр S041 за удостоверяване на периоди на осигуряване в Германия.
 Това, което ме интересува е дали ще се вземе осигурителният доход от Германия на лицето, след като се вземат предвид периодите за осигуряването му там. И ако не се вземат предвид тези суми каква база се взема за месеците на осигуряване от ЕС при изчисляване на обезщетението за майчинсвто.

Благодаря предварително за отделеното време!
#1 | 27.10.2016, 15:55
Публикации: 6668 / 658
Не съм сигурна, но мисля, че няма да се вземе предвид осигурителния доход от Германия. Най-вероятно - МРЗ за страната (България).
#2 | 27.10.2016, 16:07
Публикации: 33 / 2
НОИ не отговарят на имейли, както и НАП, освен, ако писмото не е подписано с електроненподпис от името на лицето и оформено като официално запитване. Защо не отидете на място  да питате. Ако едно лице е в същата ситуация, но ще трябва да получава обезщетение за безработица, при положение, че е съкратен в чужбина (а не напуснал по собствено желание) вземат предвид дохода от Германия. Може и при майчинство да е аналогично...
#3 | 07.11.2016, 02:06
Публикации: 3 / 0
Да, мейлите (запитванията) ни са подписани с КЕП, но и те са без отговор. На място в НОИ пък само ни препращат по стаите, но в крайна сметка се намери един служител, който лаконично отговори, без да се аргументира, че приложимо ще е българското законодателство, т.е. както го разбираме МРЗ за страната (България). Ще пиша за евентуално развитие по темата.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група