Декларацийки за болести и ТЕЛК при постъпване на работа...

21.11.2016, 10:31 6576 4

21.11.2016, 10:31
Публикации: 1187 / 228
Скъпи колежки и колеги,
Имам едно чудене, по-скоро чисто теоретично, като резултат от дълбокомислени разсъждения, мнения на специалисти и четене на противоречиви становища.
Общо взето, поне по мои наблюдения, е практика работодателите  събират предварителна информация от кандидатите за работа страдат ли от болести, определени в Наредба 5, както и имат ли ТЕЛК към момента на постъпване. Както е известно, обикновено тези обстоятелства се укриват, поне докато изтече срока на изпитване, или дори въобще, защото хората изпитват оправдани опасения дали ще бъдат назначени на работа, или своевременно освободени след оповестяването им.
Та доколко е законосъобразно събирането на подобна информация? От една страна, това е важно с цел предоставяне на лицето подходяща работа, във връзка с обективното му здравословно състояние и осигуряване здравословни и безопасни условия на труд, от друга – Наредбата лимитира случаите, в които се изисква събиране на подобни данни – работниците, които са определени за уволнение. Както и чл. 333 от КТ, закрилните разпоредби на който се отнасят за същото. Освен това, в случая попадаме и в чувствителните моменти на Закона за защита на личните данни, във връзка със събиране на специфични данни за здравословното състояние, които не се събират на общо основание. Виждал съм съдебни решение, в които подобна информация е определена на дискриминационна, поставяща кандидатите за работа в неравностойно положение и реално ограничаваща достъпа им до такава...
Та така, де – просто си разсъждавам дълбокомислено и понеделнишко, люлеейки се на стола, омотан като пате в калчища от много мислене...
#1 | 21.11.2016, 11:29
Публикации: 9353 / 1573
и аз се бях замислила по този въпрос, тъй като щях да назначавам лице, за което знаех, че преди години е имало 70% инвалидност и длъжността е противопоказна. Дори си бях приготвила декларация за наличие на обстоятелства по чл. 333. Работникът обаче ми донесе медицинско, в което е посочено "Инвалидност: Не" с подпис на лекар. Отзад на медицинското пише: "заключение: Въз основа на прегледа и дадените консултации от лекарите специалисти лицето може /оградено/ да бъде прието в отдел /цех/... като /и изписана длъжността/"
Така се отказах от подписването на декларации. Само поставих изискването в медицинското да е изписана длъжността, която ще се заема. В края на крищата лекарите са учили за това, а аз не съм.
#2 | 21.11.2016, 14:25
Публикации: 2975 / 397
При мен 20% от медицинските идват без да е зачертано може/не може, какво остава да пише длъжността.
#3 | 21.11.2016, 14:49
Публикации: 1705 / 207
Започване на работа на трудов договор от хора с увреждания
Ако имаше регистър на хората с увреждания, нямаше да има такива въпроси.
Единствената опция е да гледаме внимателно медицинското за работа и волята на работника да информира за здравословното си състояние.
#4 | 21.11.2016, 17:34
Публикации: 261 / 41
даваш 20 лева и в медицинското ти пишат каквото искаш. Лист хартия без никаква стойност. Вече няколко пъти получавам изрядни медицински, а в последствие хората били с ТЕЛК, че и работата се оказва противопоказна, а човекът дошъл да ми размятка ТЕЛКа при напускането за да иска увеличеният размер на отпуската. То бива, бива ама....

Тук таме ми носят и бланки с празни полета за личните данни на лицето... Та така, успех с уповаването на данни в медицинско свидетелство!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група