Освобождаване от работа

22.12.2016, 13:16 3033 3

22.12.2016, 13:16
Публикации: 425 / 5
Здравейте, колеги. Предварително благодаря на всички, които ще се отзоват на въпросите ми. Във фирмата, в която работя съм назначен на пост.трудов договор с изпитателен срок от 3м уреден в полза на 2 страни. Бях в болничен/още не ми е изтекъл изпитателния срок/ и днес в първия работен ден след болничния работодателят ми се обади/Грък е и е в Гърция днес/ да напусна офиса/разбра, че ще трябва да постъпя в болница в края на Март-заради махане на импланти от по-рано счупен крак/ и че ще ми освободи с основание, че е нямало достатъчно работа. Полагат ми се 5дни неизползван платен, годишен отпуск+отработеното до днес включително + обезщетение за 1 месец. Нещото, което ме притеснява е/до колкото го опознах за близо 3м, че ще се опита да ме прецака/Трудовите договори не са подписани. Как мога да си защитя правата?/утре ме вика в офиса/. Благодаря!
#1 | 22.12.2016, 13:37
Публикации: 9299 / 1558
Едва ли ще Ви махне поради намаляване обема на работа, защото трябва поне 30 дневно предизвестие и дължи обезщетение за оставане без работа до един месец. Освен това, ако не Ви допусне да отработите предизвестието, ще трябва да Ви плати обезщетение за неотработеното време. Според чл. 333 няма право да Ви връчи предизвестие докато сте в болничен.
Щом срокът на изпитване не е изтекъл, най-вероятно ще прекрати договора по чл.71. Така ще спести време и обезщетения. Пък и няма закрила. Преценете какво искате да се впише в заповедта - "по инициатива на работодателя" (ще имате право на "пълна" борса, но в очите на бъдещите работодатели ще е като несправяне с конкретната професия), или  "по инициатива на работника" (няма имате право на "пълна" борса, но не си "петните" досието) . Макар че повечето работодатели са наясно с врътките с чл.70 и 71. Ако сте за втория вариант - по-добре ползвайте взаимното съгласие.
Колкото до заплатата за изработеното и обезщетението за неползван отпуск, те се дължат във всичките случаи. Ако не Ви плати до датата за плащане на заплатите, можете да си потърсите вземането по съдебен път.
Съжалявам за здравословното Ви състояние. Единственият съвет, който мога да Ви дам е да гледате един два дни преди постъпването в болница (преди болничния) да сте на работа по ТД, па макар и фиктивно.
#2 | 22.12.2016, 13:39
Публикации: 5497 / 371
Като начало да подпишете ТД!
Чак тогава може да се говори за права
#3 | 22.12.2016, 14:28
Публикации: 425 / 5
Благодаря ВИ!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група