Осигуряване на собственик/управител на ЕООД осигурен в друга фирма

15.04.2018, 22:16 2346 2

15.04.2018, 22:16
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
мисля да си открия ЕООД, като търся коя е най-удачната форма от гледна точка на осигуровки. В него ще се подвизавам аз и приятелката ми, като и двамата ще извършваме дейност както в областта на услугите, така и евентуално продажби, като поне за начало ще е спорадична и не е като за пълно работно време.

Аз работя на постоянен трудов договор във фирма (не моя), където съм осигурен на максималния праг. Приятелката ми не е осигурена.

Ако аз съм собственик на ЕООД-то и полагам труд в него, както по управление, така и по дейност, нужно ли е да сключа ДУК със себе си, и трябва ли да се осигурявам по някакъв начин, предвид, че вече съм осигурен. Предполагам, че трябва да имам някакво възнаграждение за едната или двете дейности?

Относно приятелката ми - мисля да регулираме нейната дейност чрез граждански договор/и, вместо трудов. Ако това бъде така, фирмата ще трябва ли да плаща осигуровки за нея?

Благодаря!
#1 | 16.04.2018, 00:00
Публикации: 9351 / 1573
ДУКа не е задължителен. За целта внмавайте при регистрацията адвокатът да не Ви натресе такъв.
Щом сте сте И собственик И управител, И работите във фирмата и други неща, освен управлението, то най-икономичното е самоосигуряване върху минимум 510 (за тази година). Това, че сте осигурен на трудов договор ще има значение, ако там Ви осигуряват от 2091 лв нагоре.
За приятелката Ви: не винаги гражданския договор е възможен и/или законен. За ГД не трябва да има работно място, работно време и трудова дисциплина. В противен случай се смята за прикрит трудов договор (глоба от 1500 до 1500 лв). Щом като мислите да работите заедно, по-добре си регистрирайъе ООД с двама съдружници и двамата се сампосигурявайте. Не е задължително да сте с еднакви дялове или и двамата да сте управители.
#2 | 16.04.2018, 00:30
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора.
Да, точно това пиша, че заплатата ми е на над максимално осигурителния праг. В такъв случай това значи, че не трябва да се осигурявам във фирмата нали? Това значи ли, че не трябва да подавам никакви декларации, или въпреки това ще трябва?

А за гражданския договор - няма нито работно време, нито работно място - става дума за фотографски услуги - снимане на разни събития. Идеята ми е поне в началото да не се налага да се осигурява още един човек (тя ще получава под минималната заплата), защото заетостта ще е много малка и не само, че няма да спечелим, ами ще и фалираме :).
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група