Регистрация на ЕООД и трудов договор в чужбина (+неплатени данъци)

01.07.2018, 08:24 1555 2

01.07.2018, 08:24
Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам следния казус и бих бил благодарен за някаква насока как най-безболезнено да вкарам създалата се ситуация в релси. Предварително се извинявам за невежеството си по тези теми.

Работих няколко години в чужбина и все още имам действащ трудов договор (страна от ЕС). Междувременно, ми се е случвало да имам допълнителни приходи от странични дейности които не са декларирани.

Тъй като страничните доходи станаха по-регулярни, реших да направя ЕООД като собственик и управител за да си минават легално вече.

Въпросите ми са:

- Трябва ли все пак да подавам и допълнителна декларация като физическо лице с трудов договор, тъй като реално ще плащам осигуровки и в БГ като управител и същевременно в чужбина като нает на трудов договор. Или просто да получавам всичко в БГ и да избегне двойно плащане на осигуровки?
- Каква е вероятността да бъда проверен като физическо лице след като не съм подавал декларации за минали години, а трудовия ми договор е от около 3-4 години.

Предварително благодаря. Няма нужда от критика наистина, осъзнавам грешките и просто имам нужда от съвет как да оправя забърканата каша.
#1 | 01.07.2018, 08:48
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Не става много ясно какво питате.
Няма такова нещо като "двойно плащане на осигуровки", ако получавате доходи на различни основания.
Например, лице, което работи в България на трудов договор, но същевременно развива дейност с ЕООД, плаща осигуровки и за двата източника на доход, като в края на годината се прави годишно изравняване с подаването на декларация като физическо лице, а осигурителният доход не надвишава определен праг.
Не мисля, че има вероятност точно Вие да попаднете в селекция за проверка на физически лица. Последните новини очертават следния профил на проверявани ФЛ:
http://www.nap.bg/news?id=3658
#2 | 01.07.2018, 08:55
Публикации: 9353 / 1573
Ако доходите Ви са САМО от трудов договор - не сте длъжни да подавате годишна данъчна декларация.
Ако освен доходите по ТД имате и други доходи, трябва да подадете данъчна декларация и в нея декларирате всички доходи, включително и тези по трудов договор. Прилагате служебна бележка за получените суми по ТД и удържания данък.
Щом имате дейност като ЕООД в България, подлежите на (само)осигуряване, независимо от осигуряването по трудовия договор.
Веpоятност за пpовеpка на доходите Ви като физическо лице винаги има.  Особено ако някой е декларирал, че Ви е платил сума по извънтрудово правоотношение, която липсва в данъчната Ви декларация /доходи по граждански договори, доходи от наем, продажби чрез куриерски фирми и т.н./. Или ако разходите Ви значително надвишават приходите /покупки на скъпи автомобили, имоти и др./
За повече въпроси и по-конкретни отговори - обърнете се към обслужващия Ви счетоводител. Ако нямате такъв - добре е да си намерите.
Успех!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група