За тази точка 5 служат началният инструктаж и инструктажа на работното място. С подписът си работника удостоверява, че е запознат и с основните документи, и с ежедневните задължения, и с наличната цехова документация или каквито и да било други инструкции и правила. Работодателя пък издава сл.бележка за допуск до самостоятелна работа именно когато е убеден, че този човек влизайки в производството е на ясно къде какво да потърси и да прочете в случай на нужда.../а, като казах нужда та се пресетих - обикновенно на млад работник му казват и показват всичко и като се подпише и влезе в цеха след 1 час почва да стиска кълки щото редовно се забравя да им се каже къде е WС-то
...и за това ли трябва заповед и инструкция за използване на казанчето, хартийката и действия при отсъствието й/
Съвсем друг е въпросът, че 90% от работодателите в БГ правят всичко това проформа и единствено представителствата на чуждите фирми имат няколко дневно обучение и инструктаж, както си е по "книга".
О-оо браво, Премиере!
Взех, да плувам в спокойни води.
Какъв допуск, какви пет лева, когато го попитах моя началник, а той поклати глава, и каза, че няма такова нещо.
Само, че с мен е правен инструктаж на 3 месеца, а не ежедневен.
Наясно съм темата, и затова я поставих, но поисках конкретен опит, разбира се, без лични данни, имена, названия, фирми и прочия...
Защо питам!?
Ами, защото възникна проблем-трудов спор по чл.110 от КТ, като заведох иск и т.н..
Имам трудова характеристика от работодателя ми /бивш/ за извършвана работа по смисъла на чл.110 от КТ, но нямам трудов договор по чл.110. Сега ще оценяват работата, за която не съм полагал подпис за инструктаж и нямам възложени преки трудови задължения, дори и с писмена заповед или инструкция
, но работодателя е трупал печалба от моя допълнителен труд т.е. приемал е работата ми, но не ми е плащал. Поисках и щатното разписание на фирмата, за да видим, къде съм намирам в пространството.
В частния сектор/не целия/ важи един принцип от военното дело, или така наречената "преднамерена отбрана" т.е. допускаш противника да се вклини достатъчно, и после с флангови атаки го "подавяш"... Битката при Курск, например
Реален "бой" с работодател е невъзможен, а само преднамерен, за да се оголи достатъчно и т.н.! Това важи и за съда, като се иска търпение със събирането на фактите...
Разполагам и с безспорни факти!
Разбира се, и по основния ТД има "оголвания" по възлагане на преки трудови задължения и т.н..
Който иска да споделя!