Здравейте,
Имам доработен мобилен касов апарат, които понякога не го ползвам дни наред, но не мога да се откажа от плащане в брой. Става въпрос за разносна търговия, съответно касовата бележка се издава на място при клиента. Досега съм ползвал касовия апарат само в ръчен режим. Отделно ползвам софтуерна програма на компютъра, с която си водя складово стопанство, с която издавам фактури, документи за покупка, продажба, кредитни известия и т.н. В края на данъчния период от същата програма извеждам справки за счетоводството ми, включително за дължимото ДДС и т.н. Въпросната програма се казва Dreem Personal, разработена от Unicontsoft. Сайтът им е на линка по-долу:
https://www.unicontsoft.com/bg/download.htmlДоколкото разбрах тази програма няма да бъде СУПТО, но аз не съм сигурен че ползвам СУПТО, след като при плащане в брой първо посягам към касовия апарат в ръчен режим. След това въвеждам продажбата в Dreem Personal, като се прибера, понякога чак вечерта. За повече инфо дали ползваме СУПТО давам следния линк:
http://accountingnews.bg/ползваме-ли-или-не-супто-478.htmlМоля за мнение дали и аз ползвам СУПТО и трябва ли непременно да свързвам касовия със СУПТО, съответно да издавам касови бележки само през СУПТО, да генерирам уникален номер на продажбата (УНП) и така нататък.
Това много би затруднило работата ми, защото не мога при разносна търговия да си нося компютъра заедно с мен, че и със свързан касов апарат, и да карам клиента да чака докато зареди компютъра, та да му издам касова бележка през СУПТО. Нито пък има такива условия. Представете си пред вратата на клиента или някой които продава сладолед на плажа да носи със себе си компютър и касов апарат. С предварително издаване на касова бележка също не става, защото клиенти си менят поръчката и т.н.
Ако ползвам excel. таблица със сигурност нямало да има проблем. Не разбирам защо с еxcel. да може, а с Dreem personal не.
Също така разбирам че при СУПТО за всяко плащане се издава касова бележка, а аз имам предимно плащания по банков път.
Поздрави.