Накратко в момента, ако продавате по интернет каквото и да е, без значение услуги, стоки и т.н.; и ако получавате други плащания освен по банков път, задължително регистрация за ел. магазин + касови бележки, дори клиентите Ви да са в другия край на Европа!
@djidja83: за съжаление за всичко онлайн се издава касов бон, колкото и да не е логично това, изключение може да е само, ако позлвате Еконт/Спиди и т.н., които имат лицензи да го играят оператори на пощенски записи или нещо такова, но от както се заговори усилено за ел. касова бележка, ми се струва, че всички без значение какво, къде и как онлайн трябва да издават касови бележки. Другото, което на мен лично ми е интересно как касовата бележка ще доживее 5 години, при положение че терманлните принтери ги печатат така, че след 2 месеца вече е супер бледа.
По другия въпрос, има една рядка форма на опериране, при която Ви дават като физическо лице БУЛСТАТ/ЕИК вместо ЕГН и си работите с Вашите имена и с ЕИК-а.
Само дето в закона се казва, че ако продавате на лица в ЕС, задължително трябва специална рег. по ДДС; а с ПейПал, дори един холд/тоест задържане на парите/ да Ви направят ми е много мъчно и сложно аз да си обесня, как и какво ще декларирате.
Пример продавате си в ПейПал, те един ден решават да Ви лимитират акаунта за документи, Вие имате вътре 3000 лева приходи и те са блокирани. Пейпал казват: "Нещо не ни кефят Вашите документи, затова акаунта Ви остава блокиран, не искаме да правим повече бизнес с Вас, ще Ви държим парите половин година и ще Ви ги дадем накрая" - хубаво окай, ама според БГ законодателството Вашите приходи са сега, не са след половин година, какво правим тогава? Все едно да пускате фактури с ДДС за приходи, които още не сте получили, да си внасяте ДДС-то и да се надявате приходите все пак да дойдат. Винаги ми е бил интересен този въпрос и ме е тормозел, макар че нямам нищо общо с ПейПал поради изброените горе спънки.