Здравейте,
чета указанията на НАП, относно намалената ставка на ДДС.
1.1 Легални определения - .... приготвена или неприготвена храна и/или напитки за човешка консумация, следвани от достатъчно подпомагащи услуги, които позволяват незабавното им консумиране." - понатам е обяснено какво включват "подпомагащи услуги" и условията на които трябва да отговаря обекта, за да въведе 9% ДДС. Ясно е, че за спиртни напитки, вино и бира, както и коктейли, в които са вложени ставката остава 20%.
Следователно -
1. хотел /той си е с 9% за нощувките/, с лоби бар - който има маси за сядане и услуга по сервиране /само/ на напитки за клиентите - ще приложи 9% ДДС за всички напитки без алкохолните?
2. Сладкарница - предлагаща торти и напитки, но на самообслужване- остава на 20%- защото не приготвя храната на място, има няколко маси за сядане, но те са на самообслужване?
Вашето мнение?