Безвъзмезден ДУК

01.12.2020, 16:21 4322 11

01.12.2020, 16:21
Публикации: 3 / 0
Здравейте, Собственици на ООД сме ние със сестра ми, чрез изкупуване на капитала на ЕООД . Собственик и управител на ЕООД-то преди беше баща ни. Въпросът ми: Дали баща ни, който сега е вписан в АВ като управител на новото ООД и е с ДУК, в който е вписано че полага труд безвъзмездно , дължи осигуровки и ако да накаква база са те? Той е пенсиониран още преди смяната на собствеността на дружеството.
Благодаря предварително
#1 | 01.12.2020, 16:37
Публикации: 9299 / 1558
При осигуряването по ДУ няма значение дали управителя е пенсионер или не.

Съгласно чл.6 , ал. 3 от КСО :
Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 /тук попадат управителите с ДУ/ и 8 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3 /минималния месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии/, а за лицата, за които не е определен минимален осигурителен доход - минималната месечна работна заплата за страната и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход

Ако Ви проверявам относно осигуровките, ще се позова на това: не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3.
Ако Ви проверявам относно данъците, ще се позова на чл.16 от ЗКПО.

Защо не оставихте някакъв дал на човека в ООДто? Така щеше най-икономично да си управлява като СОЛ - пенсионер. Тези "безвъзмездни ДУ" са такава глупост...
#2 | 01.12.2020, 17:13
Публикации: 3 / 0
Благодаря Ви за бързия отговор.
Тъй като баща ни не желаеше да взима заплата(и не взима) , бяхме посъветвани да направим такъв ДУ- безвъзмезден.
Сега възниква другият въпрос: как за изминалите месеци да бъдат внесени тези осигуровки? Има ли въобще такава възможност или да започне да се осигурява от днес?
Благодаря отново!
#3 | 01.12.2020, 17:24
Публикации: 9299 / 1558
Обсъдете проблема с обслужващия Ви счетоводител. Може би той да смята, че не се дължат осигуровки и да има достатъчно  аргументи за да се защити при проверка.

Изчакайте и мнение на колеги с опит с "безвъзмездни" ДУ. Аз само цитирах закона
#4 | 01.12.2020, 17:41
Публикации: 2966 / 392
Ако няма възнаграждение, не се дължат осигуровки. Доколко може да има външно лице на ДУ и да не му се дължи възнаграждение, това е съвсем отделен въпрос.
#5 | 01.12.2020, 18:09
Публикации: 11932 / 2174
Това с външното лице по ДУ без възнаграждение е като да имаме работник на трудов договор , който е и безвъзмезден . Като имаме предвид, че лицата са и свързани това е отклонение от данъчното облагане - чл.16 ЗКПО.
#6 | 01.12.2020, 18:26
Публикации: 9299 / 1558
Това с външното лице по ДУ без възнаграждение е като да имаме работник на трудов договор , който е и безвъзмезден . Като имаме предвид, че лицата са и свързани това е отклонение от данъчното облагане - чл.16 ЗКПО.

Подкрепям!
По логиката на безвъзмездния ДУ, управител може да е и някой от съдружниците - не получава възнаграждение за управлението и не внася осигуровки като ДУ. И тъй като не върши друга дейност в дружеството - не се осигурява и като СОЛ. Чисто и просто. И евтино :)

ПП 1  Нито за момент не съм си и помисляла, че вариантът на Pupeshche е грешен или неприложим. Въпрос на аргументи и личните качества на проверявания и проверяващия.

ПП 2   elegance още не е споделила кой ще върши останалата работа в ООДто извън управлението, за да оценим "икономията" от безвъзмездния ДУ
#7 | 01.12.2020, 18:53
Публикации: 3 / 0
Всъщност нашата идея беше да оставим баща ни на престижна позиция във фирмата, която той е изградил преди много години като реверанс и благодарност към него.
Той не желаеше да е на ТД, да получава заплата и др. Въпросът никога не е стоял до правене на икономии.
Всичко свързано с ООД-то го извършваме ние със сестра ми, като сме на ТДри и чрез пълномощни от управителя.
Различните мнения относно осигуряването му ме доведоха до този форум и Вас. Консултациите ми със счетоводители до този момент(вкл. и на фирмата) : един казва само ЗО, друг казва пълни, трети- не дължи осигуровки. И така ще изчакам още мнения, за да преценим как да действаме.
Благодаря още веднъж.  :smile1:
#8 | 01.12.2020, 19:06
Публикации: 9299 / 1558
 един казва само ЗО, друг казва пълни, трети- не дължи осигуровки
вариант "само ЗО" няма.

Всичко свързано с ООД-то го извършваме ние със сестра ми, като сме на ТДри и чрез пълномощни от управителя
Предполагам, че става въпрос за ТД -и в ООДто. Хубаво. Дано работите само в работно време и само по длъжността, за която е сключен трудовия договор. Но това си е Ваша работа.
А това и чрез пълномощни от управителя нещо не го разбирам. Или се правя, че не го разбирам....


идея беше да оставим баща ни на престижна позиция във фирмата
да го бяхте направили "почитен управител"  или нещо такова, вместо да се набивате между шамарите и да се налага да балансирате по границата на законите
#9 | 02.12.2020, 13:50
Публикации: 306 / 36
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО – ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ СОФИЯ Изх. No 53-00-748 15.08.2013г. ДО Г-Н ИВАН МИЛЕВ УПРАВИТЕЛ НА „В И М КОМПАНИЯ“ ООД УЛ. „ХРИСТО БЕЛЧЕВ“ 18, ЕТ.4 ГР. СОФИЯ УВАЖАЕМИ Г-Н МИЛЕВ, В дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ София е постъпило Ваше писмено запитване, прието с вх. No 53-00-748 от 22.07.2013 г., относно прилагане разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ). В запитването не е изложена конкретна фактическа обстановка. В запитването са поставени следните въпроси: 1. Дължат ли се осигурителни вноски за съдружниците на ООД върху минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, ако за определено възнаграждение в учредителния акт на дружеството, в протокол на общото събрание, нито има сключен писмен договор за управление с тях? 2. Дължат ли се осигурителни вноски за управител на ООД, който не е съдружник в дружеството и за същия не е определено възнаграждение в учредителния акт на дружеството, в протокол на общото събрание на дружеството, нито има сключен писмен договор за управление и контрол? 3. Актът на вписване в Търговския регистър на физическо лице за управител на ООД, поражда ли сам по себе си задължение за осигуряване на това лице по реда на чл.4, ал.1, т.7 от КСО? 4. От кой момент съдружниците/ управителите в ООД имат задължение да се осигуряват чрез дружеството? 5. Счита ли се за полагане на личен труд дейността на съдружниците по управление и контрол на дружеството, в случаите когато те са собственици на капитала и са вписани за управители на същото дружество?

 Предвид поставените въпроси и относимата към тях нормативна уредба, изразявам следното становище:
По първи и втори въпрос:
В Търговския закон (ТЗ) е въведено изискване отношенията между част от лицата по чл.4, ал.1, т.7 от КСО и съответното дружество да се уреждат с договор за възлагане управлението, сключен в писмена форма, например по отношение управителите на дружество с ограничена отговорност (чл. 141 от ТЗ).
За управителите на ООД може да има определено възнаграждение по силата на договор за управление и контрол, в учредителният акт на дружеството, с решение на съответния орган на дружеството или по друг начин, но може и да не е определено такова възнаграждение. Това се отнася, както за съдружниците в ООД, които са вписани за управители, така и за управители на ООД, които не са съдружници в дружеството.
В случаите, когато е определено възнаграждение, последното може да е изплатено, но може и да не е изплатено. То обаче непременно трябва да бъде определено, за да бъде дължимо и съответно да възникне задължението за осигуряване на лицето на основание чл.4, ал.1, т.7 от КСО. В този смисъл е и Решение No 160/22.11.2010 г. на Върховния касационен съд на Република България, Търговска колегия.
От 01.01.2010 г. с промяната на чл.6, ал.3 от КСО, неначислени възнаграждения на лицата, които упражняват трудова дейност по чл. 4, ал.1, т.7 от КСО са дължими възнаграждения, когато са определени като такива в учредителния акт на дружеството, с решение на съответния орган на дружеството, в договора за управление и контрол или по друг начи, но не са отразени в счетоводните документи на задълженото лице, съгласно изискванията на Закона за счетоводството. В този смисъл е и указателното писмо на изпълнителния директор на НАП, изх. No 24-00-10 от 10.03.2010 г.
В случаите, когато съдружниците в ООД са и управители на дружеството, но нямат определено възнаграждение за упражняваната управленска дейност, те се осигуряват като самоосигуряващи се лица по реда на чл.4, ал.3, т.2 от КСО. Важно е да се има предвид, че в тези случаи, съдружниците в ООД се осигуряват по посочения ред за цялата трудова дейност, извършвана в дружеството – оперативна и/или управленска дейност.
Съгласно чл.4, ал.3, т.2 от КСО, задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества. Тези лица внасят дължимите осигурителни вноски авансово и изцяло за своя сметка като самоосигуряващи се лица върху месечен осигурителен доход между минимални и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със ЗБДОО за съответната година (чл.6, ал.7 от КСО).
Съдружници в търговски дружества, на които е отпусната пенсия, в качеството на самоосигуряващи се лица се осигуряват за фондовете на държавното обществено осигуряване (фонд „Пенсии“ и фонд „Общо заболяване и майчинство“) по свое желание (чл. 1, ал. 6 от НООСЛБГРЧМЛ).
За съдружниците, родени след 31.12.1959 г., вноските за фонд допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) се внасят по аналогичен ред (чл. 127 от КСО). Вноските за здравно осигуряване се внасят по реда на чл. 40, ал.1, т.2 от ЗЗО.

По трети, четвърти и пети въпрос:
Трудовата дейност е основната правопораждаща предпоставка за възникване на задължението за осигуряване и като общ принцип е изведена в чл. 10 от КСО.
Важно е да се има предвид, че актът на вписване в Търговския регистър на управител на ООД поражда права и задължения за лицето да представлява дружеството, но сам по себе си този акт не поражда задължение за осигуряване. Задължението за осигуряване на управителите на ООД по реда на чл.4, ал.1, т.7 от КСО, възниква само в случаите, когато е определено възнаграждение (аргументите са изложени при отговора на първи и втори въпрос от настоящето писмо).
Дейността на съдружниците по управление и контрол на дружеството, в случаите в които те са собственици на капитала и са вписани за управители на същото дружество се счита за полагане на личен труд в дружеството. Предвид на това, задължението за осигуряване на съдружниците в ООД като самоосигуряващи се лица (чл.4, ал.3, т.2 от КСО) възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване (чл.1, ал.1 от НООСЛБГРЧМЛ).
При започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващо се лице, се подава декларация по утвърден образец (Окд-5 – „Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице“) до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице, в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството (чл.1, ал.2 от НООСЛБГРЧМЛ).
Декларацията за регистрация на самоосигуряващо се лице (образец Окд-5), включително за съдружници в ООД, които ще се осигуряват като самоосигуряващи се лица, се подава само при започване или възобновяване на трудовата дейност, независимо от това, че самоосигуряващото се лице може да е осигурено на друго основание върху максималния месечен размер на осигурителния доход и за тази дейност не се внасят задължителни осигурителни вноски. От 01.01.2013 г., самоосигуряващо се лице, което е придобило право на пенсия, подава декларация обр. Окд-5, в случай че желае да се осигурява.
Когато дадено лице подлежи на осигуряване на различни основания, при внасяне на осигурителните вноски е важно да се има предвид хипотезата на чл.6, ал.10 от КСО, съгласно която осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен в ЗБДОО за съответната година, по следния ред:
1. доходи от дейности на лицата по чл.4, ал.1 и 2;
2. осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;
3. доходи за работа без трудово правоотношение.
По отношение определянето на дохода, върху който се дължат вноски за здравно осигуряване е приложима хипотезата на чл.40, ал.1, т.6 от ЗЗО.
#10 | 02.12.2020, 14:01
Публикации: 9299 / 1558
Много подробен отговор. С много цитати и препратки към КСО....
Само че никъде не видях конкретен отговор на въпроса 2. Дължат ли се осигурителни вноски за управител на ООД, който не е съдружник в дружеството и за същия не е определено възнаграждение …., нито има сключен писмен договор за управление и контрол
А може би вече недовиждам добре  :blink:
#11 | 02.12.2020, 14:22
Публикации: 2966 / 392
Ако реално човекът не извършва никаква дейност /освен да е разписал пълномощните и ТД на децата си/, не виждам основание за възнаграждение и оттам за плащане на осигуровки т.е. аз мога да си споря с проверяващите, че трудова дейност де факто не се извършва.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група