Управител на ЕООД

05.02.2021, 15:33 1825 2

05.02.2021, 15:33
Публикации: 2 / 0
Здравейте, радвам се, че имам възможност да задам въпрос и да получа отговор. Въпросът е: Ще откривам фирма ЕООД и управител на фирмата искам да бъде баща ми, който е работещ пенсионер на пълен трудов договор, възможно ли е това и какви осигуровки ще тряба да му бъдат заплатени(самоосигуряване в/у МОД), ЕООД се регистрира единственно и само зареди малка фотоволтъична централа, няма да има офис, ще има фирма с договор за поддръжка, дейността която ще извършва управителя е подаване на фактури към ЕВН и съответните институции.
#1 | 05.02.2021, 15:50
Публикации: 9352 / 1573
Да започнем от тук: Ще откривам фирма ЕООД и управител на фирмата искам да бъде баща ми
т.е. Вие ще бъдете едноличен собственик на капитала на ЕООДто, а баща Ви ще бъде управител?
Ако е така - баща Ви има две възможности: да управлява по Договор за управление или да управлява по трудов договор. И в двата случая осигуряването е за всички осигурителни случай върху реалното възнаграждение, но не по-малко от МОД за управители по съответната дейност. Няма начин баща Ви да бъде самоосигуряващо се лице, след като не е собственик или съдружник!
И това е само за дейността "управление на дружеството" / сключване на договори, вземане на решения, … е, и издаването на фактури и отчети/. Ако има нещо друго за правене - кой то го прави, трябва да се осигурява според основанието, по което работи.
Това, че баща Ви е работещ пенсионер на пълен трудов договор, има значение до толкова, доколкото трябва да се следи за достигане на максималния месечен осигурителен доход от всичките дейности през всеки месец.

ПП След като искате да замесите и баща си, но не го допускате да работи сам, защо не спретнете едно ООД, в което той да е съдружник и управител? Тогава може да мине само със самоосигуряване и то само здравно.
Свържете се със счетоводител? Добре е да направите това преди започването на дейност, дори преди регистрацията. След започването на дейност е направо задължително!
#2 | 05.02.2021, 17:44
Публикации: 2 / 0
Благодаря ви. Консултацията ще е задължителната. Истината, че е това дружество ще генирира значително малък годишен приход и да идеята е да се плащат основно здравни осигуровки.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група