Годишно изравняване на СОЛ - необходимо ли е?

21.03.2021, 10:55 2711 2

21.03.2021, 10:55
Публикации: 42 / 5
Здравейте,

Имам един май като цяло тъп въпрос, но до момента не ми се е налагало да подавам декларация по чл. 50 и да правя изравняване на осигурителни вноски  и те така :)

Та значи казуса е следния - физическо лице, работещо по трудов договор през цялата 2020 г. По този договор го осигуряват върху 1000 лв. месечно.

През Март 2020 си регистрира ЕООД и от Април до Ноември 2020 г. включително внася осигуровки върху 610 лв. като СОЛ (собственик и управител на ЕООД-то).  Има подадени съответните декларации за започване и спиране на дейност.

Доходи от ЕООД-то не е получило никакви. Нито за личен труд, нито никакви други. Единствените му доходи за 2020-та са от заплатата по трудовият договор.

Та въпроса ми е - при това положение въобще необходимо ли е да подава ГДД по чл. 50 и да прави годишно изравняване на осигурителните вноски? Аз мисля , че не трябва да подава нищо, но все пак да питам по-знаещите от мен :)

Благодаря предварително на отзовалите се!
#1 | 21.03.2021, 11:41
Публикации: 9351 / 1573
Най-вероятно не трябва да подава ГДД, щом има доходи само от ТД, но аз бих подала и бих попълнила таблици 1 и 2 само с авансовия осиг доход. Преди години при заверяване на осиг.стаж се заяждаха, ако няма Т1  и Т2. Напоследък чувам, че са се кротнали и гледат само персоналния регистър, ама знам ли кога на кого какво ще му текне....
#2 | 22.03.2021, 15:18
Публикации: 73 / 2
Важно: Ако лицето е самоосигуряващо се, работи по трудов договор и има извършено годишно изравняване на данъка там където работи по трудов договор са спазени изискванията на чл. 52 от ЗДДФЛ лицето не следва да подава ГДД и следователно не подава приложението за изравняване на дохода към нея.  Подава единствено декларация 6 - т.н. 13-ка. Ако работодателя не е извършил годишно изравняване и / или лицето има да декларира обстоятелства в ГДД различни от получаването на доход / например за заемите то подава ГДД и следователно подава и приложението към нея, доколкото в самата декларация следва да посочи, че е самоосигуряващо се лице.

Самоосигуряващото се лице в посочения пример не следва да подава приложението, защото не подава ГДД. В указанията за попълване на самото пирложение пише“ Тази таблица се попълва само от самоосигуряващите се лица, получаващи доходи от дейност като и т.н. Ако нямаш доходи не подаваш приложение.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група