ООД и съдружник в майчинство без договор

04.04.2022, 19:53 986 3

04.04.2022, 19:53
Публикации: 3 / 0
Здравейте, как би се решил следният казус:
В едно ООД единият от съдружниците е излязъл в майчинство, а другият съдружник ( общо са двама) е съдружник и управител , като е назначен на граждански договор.
В момента е необходимо изготвяне на анекс за заплата на управителя.
Въпросите са:
1. как да процедира съдружникът, който е в майчинство? Има ли право да подписва анекси в периода на майчинство ( този съдружник не получава заплата и не е назначен на никакъв договор в ООД)
2. как се процедира при разпределянето на печалбата в края на годината, предвид, че единият съдружник все още ще получава обезщетение за майчинство на дете под 1 г?
3. Ако съдружникът в майчинство се върне на работа по трудов договор към друга фирма, ще получава 50% от обезщетението за майчинство. Тогава ще има ли разлика относно подписването на анекси и разпределение на печалбата, или ще важи същото, което важи за въпроси 1&2?
4. Ако печалбата в края на годината не се разпредели , то може ли да се разпредели следващата година? Как трябва да се впише?

Досега не съм имала случай с фирма от двама съдружници , единият от които е в майчинство. Ще съм благодарна на съвети!

П
#1 | 04.04.2022, 20:51
Публикации: 9338 / 1570
1. Разпределянето на печалбата няма нищо общо с майчинството. Дивидентът не е осиг.доход.
2. Разпределянето на печалбата не е задължително. Може да стане по всяко време след годишното приключване. Дори години по-късно.

Аз се замислих върху това : управител , назначен на граждански договор. Как "назначавате" по ГД? И що е то "управител по ГД"? Може би е "грешка в превода"? Как всъщност го осигурявате?
#2 | 04.04.2022, 21:37
Публикации: 3 / 0
Благодаря за отговора!

ООД-то е малка семейна фирма. Към момента на създаването управителят вече е бил назначен на трудов договор на пълен работен ден ( както и другият съдружник), и адвокатът, който е изготвил документите  е посъветвал управителят да се назначи на граждански договор.
Отново по съвет на адвокат не е била вписана и заплата за управителя, с идеята да се изготви на по-късен етап анекс, когато фирмата започне да има и приходи.
#3 | 04.04.2022, 21:41
Публикации: 9338 / 1570
Извинете, Вие счетоводотеля ли сте или собственика?
Ако имате нужда от счетоводител, може да ми пишете.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група