Принудително напускане на работа

25.05.2022, 15:15 1142 2

25.05.2022, 15:15
Публикации: 13 / 0
Здравейте,
Моля, за съвет, защото след цялата изчетена информация, тълкуванията ми са  под въпрос.
Назначена на работа октомври мин. год., вече съм на постоянен договор с нетна заплата 1800 лв. Работодателя ми е с явно изявено арогантно поведение и в тези месеци имам имейли как на си заслужавам заплатата, как винаги нещо не е ок, лични нападки по телефон и поиска да приключим взаимоотношения. Всички колеги поз ават характера му и изгонените от него служители. Аз не съм съгласна да подпиша 1 месечно предизвестие. Предложи дами намали заплатата на 800 лв + да си я допълвам с периодични бонуси. Също ме съм съгласна.
Какво следва? 
Счетоводителката ме предупреди,че той каквото си науми го прави и е в негова изгода винаги.
Споменах й,че той може или да ме уволни или съкрати - 4 брурни заплати във втория случай и съдебно дело в първия.

Въпросът е ако се хване за членовете според КТ, в които има съкращаване на персонал или вече не отговарям на изискванията за длъжността, това адекватно ли се доказва в съда? Ако се стигне дотам, какви са шансовете човека с финансовите възможности да спечели, а не работника? Дори в момента колеги получава една заплата по банков път и друга на ръка, но надали някой би свидетелствал за мен каквото и да било, защото това означава да си загуби работата. Моля, за съвет какво мога да направя!
Благисаря!
#1 | 25.05.2022, 15:32
Публикации: 9334 / 1570
Аз не съм съгласна да подпиша 1 месечно предизвестие. - ако има основание за предявяване на предизвестие от негова страна, Вашето несъгласие не е от голяма значение. Предизвестието може да Ви бъде връчено съвсем законно и  пред свидетели, които да се подпишат.

Споменах й,че той може или да ме уволни или съкрати - 4 брутни заплати във втория случай - това с четирите заплати не е "съкращение", а почти по "взаимно съгласие".

ако се хване за членовете според КТ, в които има съкращаване на персонал или вече не отговарям на изискванията за длъжността, това адекватно ли се доказва в съда? - съкращаване на персонала поради намаляване обема на работа, закриване на щата или част от предприятието, когато има обективни основания за това, много лесно се доказва в съда. Това, че вече не отговаряте на изискванията е по-оборимо. Но всичко е според зависи.

Моля, за съвет какво мога да направя! - бягайте от такъв работодател. Ако Ви предложи 4 заплати - добре, ако е по чл. 328, ал.1, т. 1-5 и не си намерите работа до 1 месец, поискайте си една заплата обезщетение по чл. 222, ал.1
#2 | 25.05.2022, 17:55
Публикации: 13 / 0
. Ако Ви предложи 4 заплати - добре, ако е по чл. 328, ал.1, т. 1-5 и не си намерите работа до 1 месец, поискайте си една заплата обезщетение по чл. 222, ал.1
[/quote]

А той ли решава по кой член да е? В случая говорим за преднамерено действие да ме махне от фирмата, без да е намалял обема работа, без нужда от съкращаване на хора (наема в момента друг) и без да има причини да се смята,че не се справям с работата си. На мен ми остава варианта само да обжалвам в съда ли? Защото за уволненив и дума не може да става - не съм давала и няма да дам повод. Ако се опита по изброените горемчленовд, за които пишете,че лесно се доказват в съда- дори да направят някакви фалшиви документи за намален оборот или каквото и да било фиктивно, то предполагам,че има все пак орган,който съблюдава правата и на работника и това доколко информация акцията,предоставена от работодателя е истинна. Благодаря.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група