Назначаване на непълнолетен служител

09.06.2022, 16:49 2105 8

09.06.2022, 16:49
Публикации: 77 / 2
Здравейте, предстои да назначим непълнолетен служител (17 годишен). Какви докумнети е необходимо да изготвим, за да получим разрешение от инспекция по труда? Трябва ли и някакво съгласие от родителите му?  и след като се получи разрешението има ли нещо по - специфично в изготване на трудовия договор, освен че работното време трябва да е 7 часа ?
#1 | 09.06.2022, 19:56
Публикации: 668 / 83
супер лесно го изкарах от гугъл:

https://www.gli.government.bg/bg/node/4389
#2 | 10.06.2022, 11:43
Публикации: 45 / 4
Здравейте,

Документите които са нужни за получаване на разрешително за работа са следните:

1.Искане чл.302 303;
2. Медицинско - копие;
3. Заключение от трудова медицина - копие;
4. Списък за осигурени мерки за защита здравето и безопасността при работа на лица ненавършили 18 години;
5. Сертификати за контрол;
6. Длъжностна характеристика, огледайте добре - лицата не могат да извършват тежък физически труд и работа с химически препарати;
7. Контолна карта за позицията.

Ако желаете да ги подадете електронно това е страницата https://public.gli.government.bg/GIT_Public/EAdminService/WorkPermit18

От около 2 години Декларация от родител е отпаднала, като изискване към документите, които се подават, но аз ги изисквам и съхранявам в досиетата на непълнолетни служители.

#3 | 19.04.2024, 16:19
Публикации: 8 / 0
Здравейте, как стои въпросът, когато непълнолетното лице желае да започне работа по време на учебната си година? Доколкото разбрах, но не мога да заявя, че е актулно, трябва да се извади служебна бележка от учебното заведение (средно образование) за учебните дни и почивните. Също така знам че това не трябва да пречи на учебните занаятия. Лицето в такъв случай може ли да работи събота и/или неделя? Понеже работодателят твърди, че трябва да е завършена учебната година. Благодаря предварително!
#4 | 19.04.2024, 19:33
Публикации: 4407 / 737
В гугъл написах "наемане на ученик" и излязоха доста неща, например това, това... да не ги изреждам всички :)
#5 | 22.04.2024, 21:18
Публикации: 8 / 0
Това направих преди да пиша тук, но поне аз не го виждам точно и ясно написано, което ме обърква, предвид това, че тази сфера изобщо не ми е позната и просто искам да помогна на приятелка.

От единия линк, който изпратихте разбирам, че лица от 15 до 16 годишна възраст могат да работят "ако това не е пречка за редовно посещение на училище". Това би трябвало автоматично да важи и при завършени 16 години, какъвто е конкретния казус.

От Наредба 6 разбирам че тя не се прилага "за учащи по време на учебната дейност". Това означава ли че не може да работи лицето докато е в учебна година или има друга наредба, която изяснява тези обстоятелства?

От тук - https://www.gli.government.bg/bg/node/4389

"Разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години"

Това не знам как да го разбирам, и по логика разбирам че не важи за 16+ години. Не виждам на същата страница да се споменава училище, служебна бележка от него или нещо подобно.

Та лутейки се не успявам да намеря категоричен отговор и се надявам на такъв от Вас.

Непълнолетно лице на 16 години може ли да работи в дните, които не са учебни (напр. събота и неделя)? Изисква ли се документ от училището кои дни не са учебни за лицето?

Изисква ли се психо или нещо подобно в медицинското за работа (нещо различно от стандартното медицинско за възрастен човек) или това важи за под 16 години или изобщо не са ми предали вярна информация?

Ще бъда много благодарен за конкретна аргументирана информация. Вярвам че това ще бъде полезно и за други читатели.

В гугъл написах "наемане на ученик" и излязоха доста неща, например това, това... да не ги изреждам всички :)
#6 | 23.04.2024, 09:36
Публикации: 7 / 0
Здравейте,

зависи от характера на работа, но в повечето случаи се изисква да има навършени 16год. Преди да е назначен трябва задължително да има разрешение от Инсп. по труда.

Ако желаете, влезте в детайли за вида на дейност на дружеството, както и за длъжността на лицето, за да бъдем по-конкретни.

П.П. Такива бележки от училището досега не са ми изисквали.
#7 | 23.04.2024, 09:40
Публикации: 8 / 0
Здравейте,

зависи от характера на работа, но в повечето случаи се изисква да има навършени 16год. Преди да е назначен трябва задължително да има разрешение от Инсп. по труда.

Ако желаете, влезте в детайли за вида на дейност на дружеството, както и за длъжността на лицето, за да бъдем по-конкретни.

П.П. Такива бележки от училището досега не са ми изисквали.

Здравейте, благодаря за включването. Става въпрос за продавач-консултант (обслужване на клиенти) в книжарница. Реших да не го уточнявам първоначално, понеже не открих връзка по въпроса с работните/учебните дни.
#8 | 23.04.2024, 10:03
Публикации: 7 / 0
В този случай моето мнение е, че трябва да има навършени 16год., работи на не повече от 7 часа на ден, без нощен труд, за по-сигурно в периода 06:30-21:30ч.

Относно необходимите ви документи:
- "Програма с препоръчителни мероприятия заограничаване, намаляване и отстраняване на рисковете", изготвен от Трудова медицина;
- "Оценка на риска" за съотв. длъжност, отново издадени от службата по Тр. медицина;
- Медицинско на лицето, което искате да наемете;
- Длъжностна характеристика;
- Заключение от Трудовата медицина, че лицето може да изпълнява съотв. длъжност.

Всичко това, заедно с попълнено заявление, трябва да подадете в Инспекция по труда. Препоръчвам електронно или през ССЕВ или директно през тяхната система - https://public.gli.government.bg/GIT_Public/EAdminService/ServiceIndex

Надявам се да съм помогнал :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група