Питане за Обезщетение за безработица.

28.11.2022, 21:22 776 2

28.11.2022, 21:22
Публикации: 29 / 0
Здравейте!

1 приятелка, работи по нейни сметки /и на работодателя/ 12 м. в 1 фирма/или пък 2 - едни и същи, с различни имена/ и напусна работа. Регистрира се в БТ/и подаде документи в НОИ - по служебен път/ и очакваше да получи Обезщетение 4 м. най-малкото, което е...

За съжаление, близо 2 месеца не получи отговор /нито пари по карта/ и при проучване на въпроса се оказа /че писмото е загубено от БП - явно поради грешен адрес/.
Днес, ходихме на място в НОИ. (Без да коментирам отношението/държането на служителката... Ще питам, само: Докога? )И решението е Отказ: Поради туй че през 2021 г. е имала 36 дни в неплатен отпуск, а през 2022 г. цели 44 дни. И пише, че Законът разрешавал 30 дни и съответно 6 дни за 21 и 14 дни за 22 г. се махат и тъй осигителния й стаж бил 11 м. /което било по-малко от нужните 12/ и по тази причина й се отказва...

Какво се оказа с толкова много дни в Неплатен отпуск - шефката им писала този месец 4, другия 5 , по-другия 6 м... в Неплатен, без реално да е била в такъв - Утре ще ходи да се разправя с нея /взехме ПИК код от НОИ и там видяхме работата/. (и без нито 1 ден Платен отпуск за целия период)

Друго, което е, не е ли променено това 30 дни на 90 - и за 2-те год. - доколкото четох в Интернет, го пише тъй и за 2021 , и за 2022 г.? Защо НОИ казват, че е 30?

Благодаря.
#1 | 28.11.2022, 21:46
Публикации: 9338 / 1570
1. Неплатения отпуск може да се ползва независимо от това, сали е ползван или не платения.
2. От данните, които виждате в сайта на НОИ или НАП, няма как да познаете дали е ползван платен отпуск или не. Дните в платен отпуск се посочват като дни в осигуряване с осиг.вноски.
3. Това с 90-те дни неплатен отпуск важи за признаването им за трудов стаж и за осиг.стаж за пенсия, не и при определяне стажа по чл.54а от КСО. Просто там, дето е прието,  че 90 р.д. неплатен се зачита за стаж е посочено по кои закони и членове. Чл.54а от КСО не е посочен.
4. При тази ситуация НОИ са в правото си. Взаимоотношенията с работодателя са си Ваш проблем. Единстветия, който би Ви помогнал, е Инспекцията по труда, но не Ви гарантирам успех - ще Ви трябват много доказателства за нарушението (ако има такова) и емного вероятно работодателят да "си е вързал гащите".
#2 | 28.11.2022, 22:21
Публикации: 29 / 0
Благодаря за отговорите.

Това за платения отпуск и че не се вижда като отделно в справките, се сетих че може да е тъй...

За другите - ясно. Явно това е и причината, този стаж в Отказа и в Трудовата й книжка, да се различава...

За Инспекцията по труда - тя сама да си реши, дали и кога/как ще го го ползва - г.д. лично аз, съм на същото мнение, надали ще има полза - а и съм за решаване на нещата с разбиране - каквото надали ще се получи в случая...

Май това, което може, евентуално да се случи /и да получи е - там колкото дни има Платен отпуск - не е ползван, не е и платен - като гледах Заповедта й за освобождаване, бяха празни, съответните полета...

Ами , утре уж ще ходи да говори с нея, едва ли ще има някаква ползва /според мен... но/

Поздрави.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група