Доставки на комисионни услуги от лице, установено на територията на трета страна

28.08.2023, 13:56 402 0

28.08.2023, 13:56
Публикации: 141 / 3
Здравейте Колеги, моля тези от Вас , които са запознати с материята да съдействат:
Имам преведени пари на фирма от трета страна, за комисионна услуга, парите не са малко 40 000 евро. Комисионната е във връзка с намиране на стока, договаряне за цена и намиране на доставчици.
Имам доставена стока от същата страна/трета страна/ Внос.
Имам и реализация в страната.
Това, което прочетох е, че за тази комисионна услуга - съответно за тези суми, които са преведени, трябва да си самоначисля ДДС 20% с протокол по чл. 117 от ЗДДС:

Местоизпълнението на доставките на услуги се определя по реда на чл. 21 от закона. То зависи от данъчния статут на получателя на доставката и от мястото, където е установена независимата икономическа дейност на доставчика и/или от мястото, където е установен неговият обект за такава дейност, от който се осъществява конкретната доставка. В случая получател на доставките е данъчно задължено лице, установено на територията на страната.

По силата на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС при тези обстоятелства данъкът за услугите е изискуем от получателя им, т.е. в случая от българската фирма, и тя следва да си го самоначисли с протокол по чл. 117, ал. 2 от закона. Данъкът следва да се начисли и отрази в дневника за продажбите не по- късно от 15 дни от датата, на която е станал изискуем. Доколкото се разбира от запитването, в случая предстои поредица от доставки на комисионни услуги, поради което ще са налице доставки с периодично изпълнение. При такива доставки дата за възникване на данъчното събитие е всяка дата, на която е договорено да се извърши плащане и плащането е станало дължимо. Данъчна основа за начисляване на дължимия ДДС ще е сумата на възнаграждението, което получава доставчикът. Данните от протокола се отразяват в колони 14 и 15 на дневника за продажбите и в клетки 12 и 22 на справката декларация за данъчния период, в който е издаден протоколът. При наличието на изискванията на чл. 69 и чл. 71 от ЗДДС данъкът е с право на данъчен кредит, който може да се ползва в същия или в един от следващите дванадесет данъчни периода чрез отразяване на данните в дневника за покупки и в справката декларация за избрания данъчен период.

Тоест самоначислявам си ДДС 20% и ползвам ДК.
Бихте ли споделили. Благодаря.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група