Данъчно облагане при продажба на недвижим имот от чуждестранно лице и декларация чл.55

29.01.2024, 22:48 388 1

29.01.2024, 22:48
Публикации: 3 / 0
Здравейте, колеги, моля за помощ по следния казус:
 Български гражданин живее в САЩ от много години. Има недвижим имот, адрес и бг лична карта. До тук по мое мнение, за данъчни цели се води чуждестранно лице. Получава по завещание друг недвижим имот-апартамент. който продава през четвърто тримесечие на 2023г. За местните лица такъв доход би бил необлагаем по чл.13 т.26 от ЗДДФЛ, но по моя прочит на чл.37 ал.1 т.10 за чуждестранно лице този доход е облагаем, с окончателен данък, който се декларира и внася в случая до края на януари 2024 с декларация по чл.55. Според чл.37 ал.3 Окончателният данък за доходите по ал. 1, т. 10 и 11 се определя върху положителната разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на имуществото, намалена с 10 на сто разходи.
 Чл.33 предвижда нула като документална цена на придобиване при продажба на дарен имот, защото той е облагаем доход за местните лица, за разлика от завещания. Та по аналогия приемам, че при продажба на завещан имот от чуждестранно лице, облагамата основа ще е продажната цена минус 10% разходи. Просто няма изричен текст в чл.37 за чуждестранните лица по казуса.  Та задълженията са за подаване до 31.01.2024г декларация по чл.55, внасяне на данъка и не следва подаване на декларация по чл.50.  Чл.68 казва, че за чуждестранните лица се подава и внася по постоянен адрес на пълномощника в БГ ако дохода е получен през пълномощник или ако не може да се определи мястото - в София град. Лицето има адрес по лична карта в друг град на България, но пък нали не се води местно, та това ме обърква на кой адрес да се изпрати по пощата декларацията. От НАП потвърдиха, че може в този казус да се прати декларацията и по пощата, а не електронно, тъй като няма пълномощник и лицето няма достъп до ел.услугите.

Та моля за мнение дали правилно съм разчела нормативната база. Дали наистина за целите на този казус лицето се води чуждестранно, въпреки бг гражданство и лична карта и адрес в БГ, дали правилно определям размера на облагаемия доход, данъчна основа и данък и дали декларацията по чл.55 изчерпва задълженията на лицето за деклариране на този доход и данък,

Според частичния ми прочит на СИДДО със САЩ, би трябвало този доход да се облага в БГ щом имота е в БГ, а как точно ще се дообложи в америка ще определят там на място.

Благодаря на всички, които биха изказали мнение и дали насоки.
#1 | 30.01.2024, 14:15
Публикации: 24 / 1
Мисля, че лицето трябва да има удостоверение за местно лице за данъчни цели от някоя от двете държави и едва след това да се определи къде и как се облага дохода.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група