Право на платен отпуск

Днес в 14:06 182 5

Днес в 14:06
Публикации: 3 / 0
Здравейте!
Има ли право работодателя да кара служителите да си взимат дни неплатен отпуск при условие, че все още имат останали дни платен до края на годината. Иска да се дават само на база изработено време.
Пример: От 01.01 до 01.10 са изработили право на отпуск 15 дни, използвали са всички 15, искат сега да вземат още 3 дни платен, работодателя казва, че нямат право. Кара ги да си пуснат неплатен. Ще имат право да ги вземат  дните платен в края на годината.
Правилно ли е ?
#1 | Днес в 14:21
Публикации: 105 / 22
Не няма право да ви кара да вземате неплатен отпуск, но може да откаже ползването на платен отпуск в периода в който вие искате, и да ви пусне в друг период.
#2 | Днес в 16:13
Публикации: 3 / 0
А това може ли да ми го ипратите като цитат от кодекса? Аз не успях да го намеря.
#3 | Днес в 16:38
Публикации: 105 / 22
Неплатен отпуск

Съгласно чл. 160, ал.1 от Кодекса на труда, работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползвал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж. Както е видно от разпоредбата, неплатеният отпуск се разрешава по искане на работника или служителя, работодателя не може да предостави този вид отпуск без да е направено искане от лицето. Както е видно от разпоредбата, неплатения отпуск се разрешава по искане на работника или служителя, но право на работодателя е да прецени дали да разреши този вид отпуск, както и неговия размер. Работодателят не може да предостави този вид отпуск на работника/служителя, без да е направено искане за него.
#4 | Днес в 16:41
Публикации: 105 / 22
#5 | Днес в 16:50
Публикации: 3 / 0
Благодаря!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група