Чл.73 ал.1 самоосигуряващо се лице

Вчера в 19:36 152 7

Вчера в 19:36
Публикации: 6 / 0
Здравейте,
Задължено ли е самоосигуряващо се лице, което няма регистрация в регистър Булстат, да подаде справка по чл.73 ал.1 за изплатен доход на лице свободна професия
Благодаря
#1 | Вчера в 19:48
Публикации: 9966 / 1733
Текстът на закона е: Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи и.......

Не виждам никъде да е посочено, че СОЛ трябва да е вписан в Регистър БУЛСТАТ
Друг въпрос е този СОЛ, който не е вписан в Регистър БУЛСТАТ,  дали е платец на дохода в качектвото си на СОЛ...
#2 | Вчера в 20:10
Благодаря за отговора!
Става въпрос за самоосигуряващо се лице с ЛНЧ, което е заплатило доход на лице със свободна професия. След като подадох справката и ми беше отхвърлена с грешка некоректен ЕИК/служебен номер на НАП /въпросното ЛНЧ/ се обадих в НАП и ми отговориха, че лицето не е регистрирано в регистър Булстат и затова дава грешка и не би следвало да се подава справка по чл.73 ал.1. Дали това е така, притеснява ме да не би да дава грешка заради ЛНЧто
#3 | Вчера в 20:30
Този СОЛ с ЛНЧ в какво качество е платил за услугата ? Във връзка с дейността си като СОЛ? В качеството си на "обикновено" ФЛ? В качеството си на  управляващ собствената си фирма?
#4 | Вчера в 20:57
СОЛът е управител във фирма, платил е услуга в качеството си на физическо лице, но като е СОЛ не трябва ли да подаде такава справка? А в качеството си на СОЛ като управител какви услуги биха възникнали да се платят и как евентуално бих ги подала след като дава грешка невалиден ЕИК?
#5 | Вчера в 21:17
в качеството си на СОЛ като управител какви услуги биха възникнали да се платят - нямам представа.  Все си мсля, че ако услугата е получна от управителя/собственика във връзка с управлението или дейността му във фирмата, то тази услуга би трябвало да се плати от фирмата.

Ще се опитам да отговоря с пример: аз съм СОЛ с БУЛСТАТ.  В справката по 73/1 вклювам това, което съм платила по ГД на лица, които са ми помагали в дейността ми; наема, който плащам за офиса и т.н. и НЕ включвам това, което съм платила като ФЛ за наема на жилището, в което живея; услугите на преводач за превод на личен документ и т.н.
#6 | Вчера в 21:40
.
#7 | Вчера в 21:40
По дадения пример излиза, че наистина само СОЛ с Булстат подават тази справка. Може ли да ме насочите къде да прочета, че СОЛ в качеството си на физическо лице не следва да подава справка по чл.73 ал.1? По презумпция си мислех, че щом е СОЛ следва да декларира изплатени доходи без значение в какво качество ги е платило, а и нали целта им е да съберат повече данни..
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група