Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

Вчера в 08:15 33362 216

#200 | Вчера в 08:15
Публикации: 26 / 1
Колеги, като попълвате трудовите книжки трябва ли да се пише " Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж" ?
#201 | Вчера в 11:36
Публикации: 28 / 2
Колеги, след оформянето на трудовите книжки съм решила при връщането им да искам служителите да подписват декларация. Моля, ако някой вече е изготвил такава да я сподели!

Аз измислих следното -  Направих го в таблица

СПИСЪК ЗА ПОЛУЧЕНИ ТРУДОВИ И СЛУЖЕБНИ КНИЖКИ
                                   ОТ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ В Предприятие/фирма   
СЛЕД 01.06.2025 г.

№   Име, презиме, фамилия   
Брой трудови книжки   
Дата
на получаване        
Подпис на работника/
служителя

#202 | Вчера в 11:37
Колеги, като попълвате трудовите книжки трябва ли да се пише " Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж" ?

Не, не е необходимо.
#203 | Вчера в 11:58
Публикации: 215 / 48
аз си подготвих Декларация за всеки за връщане на тр.книжки
#204 | Вчера в 13:10
Публикации: 92 / 23
p.zhekovasky-k.bg,  Apostolov1, благодаря за споделената информация! За такива варианти мислех и аз. Все още не съм решила дали на всеки поотделно, или общ списък /само 45 лица са/.
#205 | Вчера в 15:11
Публикации: 46 / 2
Не, не е необходимо.
Защо да не е необходимо? Ако ТС=ОС според мен не е отпаднало задължението за вписване в трудова книжка.
#206 | Вчера в 15:58
Публикации: 702 / 26
Здравейте,

След 01.06.2025 г., трябва ли да подаваме някаква информация за работници и служители на трудов договор до 01.06.2025 г.Само трудовите книжки ли да попълним или трябва за тях някакво уведомление да се подава. Или трябва да ги освободим и отново да ги назначим.И вичи с ЕТЗ?
#207 | Вчера в 15:59
Публикации: 817 / 116
Като не Ви е останало време да прочетете нормативите може да прочетете темата от началото - в нея има всичко необходимо.
#208 | Вчера в 16:11
Защо да не е необходимо? Ако ТС=ОС според мен не е отпаднало задължението за вписване в трудова книжка.

На обучението, на което присъствах на 29-30.04.25г. Г-н Салчев - МТСП, обясни че при оформянето на  хартиената ТК е необходимо да  се впише трудовият стаж към 01.06.2025г. , като се сложи само правоъгълният печат - където се подписва ръководителят и гл. счетоводител. Другият печат за ТС =  или не е = ,  не е необходимо да се слага.  ТК Не се прекратява, а само се пише ТС към  01.06.2025г. И поради тази причина горе оставаме празни полета и не пишем никакво основание.  :good: 
#209 | Вчера в 17:11
Публикации: 46 / 2
То е ясно, че не прекратяване правоотношението, а само приключваме ТК, но за мен не отпада задължението за вписване, когато ОС е равен на ТС - чл. 40, ал. 4 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Няма да споря повече, явно колкото лектори, толкова и мнения.
#210 | Днес в 00:25
Публикации: 10221 / 1798
На обучението, на което присъствах на 29-30.04.25г. Г-н Салчев - МТСП, обясни че при оформянето на  хартиената ТК е необходимо да  се впише трудовият стаж към 01.06.2025г. , като се сложи само правоъгълният печат - където се подписва ръководителят и гл. счетоводител. Другият печат за ТС =  или не е = ,  не е необходимо да се слага.   
На моя правоъглен печат има текст  "осиг.стаж = тр.стаж" . Какво да го правя? Да го изтрия ли, да го задраскам ли....?

ПП   И да пишете "ОС=ТС", и да не го пишете към 01.06.2025, май няма никакво значение. Освен ако ТД е прекратен считано от 01.б6.2025
#211 | Днес в 09:59
На моя правоъглен печат има текст  "осиг.стаж = тр.стаж" . Какво да го правя? Да го изтрия ли, да го задраскам ли....?

ПП   И да пишете "ОС=ТС", и да не го пишете към 01.06.2025, май няма никакво значение. Освен ако ТД е прекратен считано от 01.б6.2025
Да, така е. Някои колеги споделиха, че имат само един печат с всички атрибути.  Няма смисъл да го задрасквате.  :smile1:   
#212 | Днес в 10:14
То е ясно, че не прекратяване правоотношението, а само приключваме ТК, но за мен не отпада задължението за вписване, когато ОС е равен на ТС - чл. 40, ал. 4 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Няма да споря повече, явно колкото лектори, толкова и мнения.

Вижте, ние не спорим само се уточняваме.  Просто Ви споделих, каквото чух. Не мога да нарека себе си "компетентен", тъй като имам само 3 г. стаж като ТРЗ-специалист.  А иначе сте права, че колкото лектори - толкова мнения.  Вие, ако искате си сложете печата  ОС е равен на ТС. То това е за последно  :wink1:  Така, че няма проблем. 
#213 | Днес в 11:07
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Ако правилно съм разбрала при всяко достъпдане до личният електронен трудов регистър на служител, назначен във фирмата, трябва да го уведомяваме писмено за това. Има ли някой подобно уведомление и изградена практика във връзка с това задължение?
#214 | Днес в 11:31
Публикации: 12562 / 2401
 при всяко достъпдане до личният електронен трудов регистър на служител, назначен във фирмата, трябва да го уведомяваме писмено за това.

Къде го пише това ? Не съм срещнала такова изискване, но и не съм се задълбочила в темата.
#215 | Днес в 11:43
Публикации: 215 / 48
Здравейте,
Ако правилно съм разбрала при всяко достъпдане до личният електронен трудов регистър на служител, назначен във фирмата, трябва да го уведомяваме писмено за това. Има ли някой подобно уведомление и изградена практика във връзка с това задължение?

А вие как виждате личния ЕТЗ на служителя?/Ако да, виждате ли предишните преди вашето назначение ,работни места/
#216 | Днес в 12:12
Публикации: 278 / 43
В момента няма достъп до историята с минали работодатели на служителя, така че няма за какво да го уведомявате.
В бъдеще, когато това бъде въведено, системата на НАП ще пуска съобщения, кой и кога е влизал в партидата на служителя. Така че не би трябвало да има нищо писмено. В крайна сметка нали идеята е всичко да е на електронен носител и да няма хартия. Лошото е, че логиката нещо липсва в подхода им към ЕТЗ...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група