Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

27.06.2025, 10:57 42842 252

#240 | 27.06.2025, 10:57
Публикации: 285 / 46
при ДУК няма трудова книжка, това е договор, който няма общо с кодекса по труда, само осигуряването е приравнено, тоест нищо не се попълва в книжка или ЕТЗ.
Според мен и УП-та са безпредметни и не се изискват за ДУК. Данните от стари години бяха вписани в осигурителни книжки, а сега би трябвало да се издърпат от д1.
#241 | 27.06.2025, 11:18
Публикации: 200 / 3
Благодаря  :smile1: 
#242 | Вчера в 20:40
Публикации: 15 / 0
Здравейте, поради намаляне на работа и доходите на дружеството управителя се е разбрал със служитерите да им намали заплатите, което да влезе в сила сега от 01.07.2025г.. Въпросат ми е ДС може ли да се оформи като ДС за увеличение, т.е. примерно ДС от дата на издаване по късна от датата на влизане в сила?
#243 | Днес в 10:53
Публикации: 2 / 0
Въпрос за приложение 1 -ЕТЗ.Подадох в НАП уведомление за промяна на работно време.Само че,не съм дала код 020(не видях,че има вече и за доп.спор.),а 001(всичко друго ми е ОК)НАП го прие.В справка за актуално състояние на всички данни по ЕЕТЗ на фирмата-таззи промяна си я има. Та как мислите-да заличавам и после пак да подавам заради този код на допълмителното споразумение,или да си го оставя така?Предварително благодаря!
#244 | Днес в 11:17
Публикации: 691 / 137
Имаме регистриран ЕТЗ за трудов договор, подаден на 20.06.2025. Работникът не се яви на работа и днес подадох ЕТЗ с код за заличаване. Системата на НАП го отхвърли с текст „Заличаване на ЕТЗ за сключен договор след 3-дневния срок се подава само в офис на НАП“.

Някой имал ли е такъв случай? Мислех, че за заличаването няма срок.

#245 | Днес в 11:37
Публикации: 1 / 0
Има срок:
НАРЕДБА за вписване в регистъра на заетостта
Чл. 10. (1) Работодателят и органът по назначаването подават електронен трудов запис съгласно приложение № 1 в тридневен срок от:
1. сключване на трудовия договор или възникване на служебното правоотношение;
........................ ....................

чл.13 (3) (Нова - ДВ, бр. 45 от 2025 г., в сила от 01.06.2025 г.) Заличаване на вписани данни за сключен трудов договор или възникнало служебно правоотношение след срока по чл. 10, ал. 1 се извършва от работодателя или органа по назначаване с електронен трудов запис съгласно приложение № 1, подаден на електронен носител с придружително писмо съгласно приложение № 4. Електронният трудов запис се приема, когато е установено несъответствие по реда на ал. 1.
#246 | Днес в 13:29
Публикации: 99 / 1
Здравейте, при увеличаване на трудовото възнаграждение на служител по допълнителен трудов договор, следва ли да се подава ЕТЗ, т.к. досега никъде нищо не сме попълвали, освен сключване на допълнително споразумение.
#247 | Днес в 14:16
Публикации: 8 / 0
Имаме регистриран ЕТЗ за трудов договор, подаден на 20.06.2025. Работникът не се яви на работа и днес подадох ЕТЗ с код за заличаване. Системата на НАП го отхвърли с текст „Заличаване на ЕТЗ за сключен договор след 3-дневния срок се подава само в офис на НАП“.

Някой имал ли е такъв случай? Мислех, че за заличаването няма срок.

Аз имам такъв случай от днес. Явно ще се ходи в НАП, а преди това не разбрах трябва ли предписание от ГИТ или създавам заличаващия запис и с придружителното писмо се подава в НАП?
#248 | Днес в 14:26
Публикации: 4790 / 859
Здравейте, при увеличаване на трудовото възнаграждение на служител по допълнителен трудов договор, следва ли да се подава ЕТЗ, т.к. досега никъде нищо не сме попълвали, освен сключване на допълнително споразумение.
Погледнахте ли дали не пише нещо в наредбата?
#249 | Днес в 15:03
Аз имам такъв случай от днес. Явно ще се ходи в НАП, а преди това не разбрах трябва ли предписание от ГИТ или създавам заличаващия запис и с придружителното писмо се подава в НАП?

Това, болднатото. Трябва и пълномощно, ако не сте представляващ.
При мен заличаващият запис не мина, защото подадох двама души в един файл, а според служителката трябвало в отделни файлове  :hmmm:

Много недоизмислена норма ми се струва, а не е и формулирана добре.

#250 | Днес в 15:15
Това, болднатото. Трябва и пълномощно, ако не сте представляващ.
При мен заличаващият запис не мина, защото подадох двама души в един файл, а според служителката трябвало в отделни файлове  :hmmm:

Много недоизмислена норма ми се струва, а не е и формулирана добре.

Благодаря. Ще опитам електронно, имам едно лице за заличаване. Ако не стане и ми върнат отговор като вашия тогава ще се ходи на място.
#251 | Днес в 16:24
Току що от НАП ми казаха,че трябва предписание от ИТ за заличаване след тридневния срок.
#252 | Днес в 19:50
Току що от НАП ми казаха,че трябва предписание от ИТ за заличаване след тридневния срок.

Три дневния срок от датата на сключването, нали? Защото моята дата на сключване е 23.06 и тя отдавна мина.
Опитах да подам заличаване, върна ми същия резултат като вашия. След като имам неприет запис и отдолу пише, че до три дни следва да се поправят несъответствията, как ще се случи това за три дни щом е нужно предписание от инспекцията?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група