Чудесен съвет, Pupeshche! Последвайте го и вие. Уважавам мнението ви за надбавките, останалото ще игнорирам.
Само че това:
Това с ДС за намаляване на заплатата, заради ИТ, пък никога не ми се е случвало,...
и това:
предложената (в обявата за позицията) нетна заплата
са несъвместими. Или се договаря основна заплата и после към нея се прибавят надбавките, удържат осигуровки, данък и т.н., или се договаря нетна заплата и на нейна база се достига по обратен път до брутна заплата, основна заплата и надбавки.
Дали основната заплата след година може да се намали, за да се запози нетата - не е забранено, не е незаконно. Но(!) това може да стане само с допълнително споразумение, т.е. единствено със съгласието на работника.
Предполагам, че ако ТД с такъв работник продължи над една година, едва ли ще се стигне до намаляване на осн.заплата, а просто ще има малко увеличение. Обикновено ТД с работници, които търсят под вола теле, не прескачат изпитателния срок.
Дали такова "включване" на добавката за ТСПО в "кръглата сума" на заплатата се прави - да, прави се. Лично аз съм го правила, тъй като сме договаряли не основна, а брутна заплата ("кръгла сума", значително над МРЗ). Е, обикновено след първата година ми писва, и продължавам да начислявам ТСПО на оная преизчислена "грапава" сума на основната заплата, която съм изчислила в началото. Цялата работа е трудоемка, а печалбата - незначителна и не си заслужава.