Формиране на работна заплата

23.03.2025, 00:43 730 15

23.03.2025, 00:43
Публикации: 12 / 0
Редно ли е надбавките за клас прослужено време да не се начисляват като отделен компонент от дължимото възнаграждение, а да се „абсорбират“ в крайната сума така, че тя да бъде напасната към предложената (в обявата за позицията) нетна заплата? По този начин при трима души на равни позиции стажът ще работи срещу най-опитния служител, а не в негова полза, което е нелогично и противоречи на идеята на закона. Вероятно това е масова практика, но не е ли нарушение?

За да изпреваря първия ви въпрос: в трудовите договори се записват напаснатите суми – а те са толкова грапави, че манипулацията е очевидна.

Предварително благодаря на всички, които ще се включат с коментар.
#1 | 23.03.2025, 09:42
Публикации: 3211 / 438
Това не го ли обсъждахме супер скоро?
Като си говорите за нетна заплата на интервютата, а не за основна и разписвате на нея, ще е така. След първата година следва да се увеличи възнаграждението с поне 0.6 или повече, зависи колко % е заложено при конкретния работодател.
#2 | 23.03.2025, 12:06
Възможно е да сте го обсъждали, но не го открих. Може ли линк?

Аз съм наясно къде е уловката, въпросът ми е доколко е ОК от юридическа гледна точка, защото по същество е заобикаляне на закона.

Иначе да, повечето хора по подразбиране смятат, че стажът им ще се начисли върху сумата, коментирана на интервюто за работа. Освен това работодателят има относителната свобода сам да реши колко години ще признае и какъв % ще заложи. Но да обръща предимствата на служителя срещу него – това, мисля, не е ОК. Пък и от отношения, които стартират с капан, не може да се очаква нищо добро.
#3 | 23.03.2025, 12:17
Публикации: 10031 / 1753
1. Работната заплата се договорира. Както се разберете и какво пише в ТД - това е.
2. Единственото ограничение за размера на заплатата е да не е по-ниска от МРЗ. Няма изискване да е кръгла сума. Основна заплата от 1077,34 е съвсем законна.
3. Все още няма изискване извън бюджетния сектор  заемащите една и съща длъжност да са с едни и същи заплати. Поне за сега
#4 | 23.03.2025, 14:15
Каква уловка? Какво точно не ви е юридически издържано?
Аз, като работодател, да не хвърлям боб, за да знам какво очакват хората? Ако на някой му е толкова важно, да отиде подготвен, да си сметне основната заплата спрямо нетната и да се бори за това. Работодателят няма свобода - има наредба и има документи, които работникът трябва да представи. А пък това с капана не искам въобще да го коментирам, защото е смешно. Като се чувствате неоценени и прецакани, или не разписвате, или напускате. Да обвинявате някой в некоректно отношение в този случай е напълно абсурдно, нали вие сте си разписвали договора, не някой друг?
#5 | 23.03.2025, 14:48
Pupeshche, защо се ядосвате? Нали това питам, дали от юридическа гледна точка е ОК. Запазете спокойствие.
#6 | 23.03.2025, 16:51
Публикации: 4686 / 812
Ако в ТД пише: основна заплата - ... лв (и основната заплата е не по-малка от минималната за страната), ДТВ за стаж и професионален опит - ... лв, и двете страни са се подписали под това -  от юридическа гледна точка е ОК.
#7 | 23.03.2025, 23:02
Чак да се ядосвам не съм, но този наратив за злия работодател, който лъже и експлоатира горките служители, много ми писна вече. Не казвам, че няма задници, особено в провинцията, където опциите са малко, но от моят дългогодишен опит с доста работодатели, мога да преброя на една ръка случаите, в които не са се дължали добре със служителите. От друга страна съм се нагледала на поведение на работници, като се започне от фалшиви болнични, през претенции, през това да си бият камшика и да не можеш да ги намериш да си оправиш документите и т.н. глупости
#8 | Вчера в 09:41
Публикации: 12438 / 2359
Редно ли е надбавките за клас прослужено време да не се начисляват като отделен компонент от дължимото възнаграждение, а да се „абсорбират“ в крайната сума така, че тя да бъде напасната към предложената (в обявата за позицията) нетна заплата?

Нали не смятате, че в обявата трябва изчерпателно да се обхванат всички възможности като стаж на всеки отделен кандидат ? Все пак тя е да дава един ориентир за очакваната заплата, а не тест за законосъобразност на договора.
#9 | Вчера в 10:11
Публикации: 190 / 30
Редно ли е надбавките за клас прослужено време да не се начисляват като отделен компонент от дължимото възнаграждение, а да се „абсорбират“ в крайната сума така, че тя да бъде напасната към предложената (в обявата за позицията) нетна заплата? По този начин при трима души на равни позиции стажът ще работи срещу най-опитния служител, а не в негова полза, което е нелогично и противоречи на идеята на закона. Вероятно това е масова практика, но не е ли нарушение?

За да изпреваря първия ви въпрос: в трудовите договори се записват напаснатите суми – а те са толкова грапави, че манипулацията е очевидна.

Предварително благодаря на всички, които ще се включат с коментар.

По принцип не е противозаконно, а доколко е масова практика не знам. Но донякъде сте прав, че в една по-голяма фирма има вариант за една и съща длъжност  да се полага еднакво щатно /основно/ възнаграждение, върху което да се начислява съответния процент прослужено време и тогава служителят с по-голям стаж ще получава по-високо нетно възнаграждение. Така би било справедливо, но ако политиката на фирмата е друга....не е проблем от юридическа гледна точка. Явно са решили, че всички на тази длъжност, ще получават еднакво нетно възнаграждение, независимо от стажа.
#10 | Вчера в 12:29
Благодаря на всички. Аз също смятам, че формално погледнато нарушение няма. Но само формално. Защото допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж има задължителен характер. Не по-малко задължителен от начисленията за извънреден труд например.

Представете си следния (абсурден, строго теоретичен) пример: поради извънредни обстоятелства се налага 3 месеца подред служителите ви да полагат извънреден труд. Вие им съставяте допълнително споразумение, с което основната им заплата за тези 3 месеца се редуцира с надбавките за извънредните часове. Хората се съгласяват. След това отразявате отработените надбавки и всичко е точно.

Но не съвсем, нали? Не съвсем.

Надбавките за клас прослужено време имат „двойно предназначение“. От една страна ви мотивират да дадете шанс на служители, които тепърва се учат. От друга – ако изберете опитен кадър, вие се ползвате от всички плюсове на неговата по-добра компетентност. Получавате повече – плащате повече. Така е справедливо, не смятате ли?
#11 | Вчера в 13:29
Аз пак питам, защо разписвате нещо, с което не сте съгласен? Никой не ви е насилил ръката. Няма юридически, морален или какъвто и да било казус. Получавате това, за което сте си направили труда да се разберете.

Това с ДС за намаляване на заплатата, заради ИТ, пък никога не ми се е случвало, а го работя това 20 години.
#12 | Вчера в 14:01
Аз пак питам, защо разписвате нещо, с което не сте съгласен? Никой не ви е насилил ръката. Няма юридически, морален или какъвто и да било казус. Получавате това, за което сте си направили труда да се разберете.

Това с ДС за намаляване на заплатата, заради ИТ, пък никога не ми се е случвало, а го работя това 20 години.

А аз пак ви съветвам да приемате по-спокойно дискусията. Кой какво е разписал не знаете.

Разбрах, че за вас няма казус. Ще ми позволите ли аз да реша дали за мен има?
#13 | Вчера в 15:49
Какво вие изказвате мнение, така и аз изказвам мнение. Ако имате проблем с това, оплачете се на администратора на форума.
#14 | Вчера в 19:03
Чудесен съвет, Pupeshche! Последвайте го и вие. Уважавам мнението ви за надбавките, останалото ще игнорирам.
#15 | Вчера в 19:43
Публикации: 10031 / 1753
Чудесен съвет, Pupeshche! Последвайте го и вие. Уважавам мнението ви за надбавките, останалото ще игнорирам.

Само че това:
Това с ДС за намаляване на заплатата, заради ИТ, пък никога не ми се е случвало,... 
и това:
предложената (в обявата за позицията) нетна заплата
са несъвместими.  Или се договаря основна заплата и после към нея се прибавят надбавките, удържат осигуровки, данък и т.н., или се договаря нетна заплата и на нейна база се достига по обратен път до брутна заплата, основна заплата и надбавки.

Дали основната заплата след година може да се намали, за да се запози нетата - не е забранено, не е незаконно. Но(!) това може да стане само с допълнително споразумение, т.е. единствено със съгласието на работника.

Предполагам, че ако ТД с такъв работник продължи над една година, едва ли ще се стигне до намаляване на осн.заплата, а просто ще има малко увеличение. Обикновено ТД с работници, които търсят под вола теле, не прескачат изпитателния срок.

Дали такова "включване" на добавката за ТСПО в "кръглата сума" на заплатата се прави - да, прави се. Лично аз съм го правила, тъй като сме договаряли не основна, а брутна заплата ("кръгла сума", значително над МРЗ). Е, обикновено след първата година ми писва, и продължавам да начислявам ТСПО на оная преизчислена "грапава" сума на основната заплата, която съм изчислила в началото. Цялата работа е трудоемка, а печалбата - незначителна и не си заслужава.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група