Деклариране на дължим данък от наем в Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ

Вчера в 23:21 58 2

Вчера в 23:21
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Току що попълних и подадох като физическо лице Декларация по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ. В колоната "Авансов данък по чл. 43 от ЗДДФЛ за доходи от друга стопанска дейност; по чл. 44 от ЗДДФЛ за доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество и по чл. 44а от ЗДДФЛ за други доходи" попълних общата брутна сума от двата наема, които получавам, с очакването, че дължимия данък върху тази сума ще бъде автоматично пресметнат и изписан, както е в ГДД. След подаването забелязах, че колоната отгоре изрично гласи "Размер на дължимия данък". Това означава ли, че е трябвало да се декларира и попълни в тази колона само сумата, която е 10% от данъчно облагаемата сума (тоест данъка), вместо чистата обща сума от наемите? Ако да, има ли възможност да се подаде нова поправена декларация?

Извинявам се, ако въпросът звучи странно, но не съм счетоводител и за пръв път попълвам такава декларация. Много благодаря за съдействието!
#1 | Вчера в 23:35
Публикации: 10105 / 1766
Попълва се размера на данъка, а не на дохода
За другите декларации, когато се подаде нова в рамките на срока, тя замества (копигира) предходната. Не съм съвсем сигурна, но мисля, че това се отнася и за Д55.
#2 | Вчера в 23:45
Публикации: 2 / 0
Благодаря много! Веднага ще подам нова, надявам се да измести първата. Ако трябва ще се свържа с НАП утре за да се уверя, че и за Д55 важи това правило.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група