Корекция Д1 и Д6 за минал период

26.05.2025, 20:08 540 1

26.05.2025, 20:08
Публикации: 50 / 1
Сега през месец май сключвам допълнителни споразумения, с които увеличавам заплатите, считано от м. януари.
Четох как трябва да се коригират Д1 и Д6, но не знам правилно ли съм разбрала.
За весеки от предходните месеци подавам Д1 с код К с вярната инхормация.
В д6 пиша, че се отнася например за м.01. След това в колопата за осигуровките въвеждам код 6. Пиша сумата на доначислените осигуровки и датата на допълнителното споразумение.
В колоната с данъка си пиша горе код 8, после сумата на увеличението и долу пак датата на донълнителното споразумение.
Не съм сигурна, че правилно съм разбрала за колоната с данъка.
Така Д6 ще ми бъде ли приета през м, юни след като се отнася за м.01.2025г?
#1 | Днес в 01:37
Публикации: 5 / 2
Да, напълно логично е да искаш да изясниш това — и си много близо до правилния подход.
Ето как точно се процедира при доначисляване на заплати със задна дата (в твоя случай — увеличение, в сила от януари, но подписано през май):

🔹 1. Подаване на Д1

За всеки месец, за който има промяна, се подава Д1 с код корекция – "К", с верните осигурителни доходи, осигуровки и данък.

В тази Д1 посочваш месеца, за който се отнася (напр. 01.2025), без да пипаш дата на подаване — системата ще знае, че това е корекция.

🔹 2. Подаване на Д6

Тук е важно да се разделят осигуровките и данъкът:

🧾 Осигуровки:

Подават се с код за вид плащане „6“ („доначислени осигурителни вноски“).

В колона 9 („отнася се за месец“) посочваш месеца, за който се отнасят (например 01.2025).

В колона 10 („дата на изплащане“) – датата на подписване на допълнителното споразумение или датата на начисляването (ако е различна, важното е, че това е реалното начисляване).

В сумите – само разликата (доначислените осигуровки, не цялата сума).

💰 Данък по чл. 42 ЗДДФЛ:

Подаване с код за вид плащане „8“.

Отнася се за месец – посочваш месеца, през който реално е начислен доходът (т.е. м.05.2025, не януари!).

Това е ключов момент: за данъка не се гледа от кой месец е доходът, а кога е начислен и изплатен.

Сумата – само разликата от доначисления данък.

Дата на изплащане – датата, на която начисляваш увеличението (отново – реалната дата през май).

📅 Ще ти бъде ли приета Д6 през юни за януари?

✅ Да, ще бъде приета, стига:

В частта за осигуровките (код 6) правилно посочиш, че се отнася за м.01.2025, и датата е през май.

В частта за данъка (код 8) отнасяш я към м.05.2025, защото данъкът възниква при начисляването.

Пример:

Да речем, на 20.05.2025 подписваш доп. споразумение с увеличение, в сила от 01.01.2025.

Д1:

Подавaш с код „К“ за м.01–04.2025 с коригираните суми.

Д6:

Ред 1: код 6 → сума на доначислените осигуровки → „Отнася се за месец: 01.2025“ → „Дата на изплащане: 20.05.2025“.

Ред 2: код 8 → сума на доначисления данък → „Отнася се за месец: 05.2025“ → „Дата на изплащане: 20.05.2025“.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група