Режийни разходи по нает имот

Днес в 14:16 190 6

Днес в 14:16
Публикации: 29 / 0
Здравейте, колеги! Имам фирма, Rbnb, преотдава имоти и плаща режийни, като партидите са на името на собствениците. В договора за наем пише, че са за сметка на наемателя. Въпроса ми е следния: Без документ (фактура) от Топлофикация, Соф. вода и т.н. може ли да ми бъде признат разход? Имате ли практика с НАП? Искат ли фактури или признават, ако ги начисля без документ ще има ли проблем? Благодаря Ви
#1 | Днес в 14:45
Публикации: 685 / 134
За да са данъчно признати разходите трябва да са документално обосновани. Или прехвърляне на партидите, или наемодателят да издава документ с реквизитите по чл. 6  от ЗС за тях.
#2 | Днес в 15:08
Наемодателя е физическо лице, възрастни хора и ги е страх  да дадат фактурите ... това е проблема.
#3 | Днес в 15:26
Публикации: 10237 / 1801
Да Ви прехвърлят партидите. И за тях е по-добре
#4 | Днес в 16:01
Страх ги е, възрасни хора са ...
#5 | Днес в 16:47
Публикации: 10237 / 1801
И от какво ги е страх? Вие прехвърляте партидите на Ваше име с договора за наем. После те могат да си ги прехвърлят обратно с документа за собственост. Е, всяко комунално дружество изисква и още документи, но не са проблем.
Сега, партидата е на тяхно име. Ако Вие като наемател не плащате, задълженията ще останат за тяхна сметка. Това не ми се струва по-безопасно от прехвърляне на партида.
Има и друг вариант: всеки месец наема да е различен - твърда цена + режиини по фактури. В Германия е нещо подобно наемът се дели на "студен" и "топъл". "Студеният " е твърдата стойност, прихода на наемодателя, а "топлия" включва и някаква усреднена стойност на разходите за ток, вода, отопление... Всяка тодина се прави изравняване на тези разходи и се доплаща или се връщат пари и се определя нов размер за следващата година
#6 | Днес в 16:54
Публикации: 12578 / 2409
Наемодателя е физическо лице, възрастни хора и ги е страх  да дадат фактурите ... това е проблема.

За да са данъчно признати разходите трябва да са документално обосновани. Или прехвърляне на партидите, или наемодателят да издава документ с реквизитите по чл. 6  от ЗС за тях.

Не е необходимо да дават фактурите, а е достатъчно в случая да издадат документ със съответните реквизити / би могло и разписка / .

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група