Анулиране на фиктивен трудов догов във фирма без дейност

Днес в 15:22 211 10

Днес в 15:22
Публикации: 9 / 0
Здравейте, имал ли е някой подобен проблем ?
Съпругата на собственик на ЕООД е назначена във фирма, която няма дейност. Цел - зачитане на трудов  стаж. Лошо решение на тогавашния счетоводител , но  не коментирам този факт.
Има ли процедура за заличаване на такъв фиктивен договор , продължил 4 г ? Инициативата е на работодателя . Получих съвет да подаде  заявление до НОИ, но ми се струва , че това няма да е достатъчно. Струва ми се , че санкции трябва да има и за двете страни .
Някой правил ли е нещо подобно ?
#1 | Днес в 15:38
Публикации: 10267 / 1806
Какво значи "заличаване на  фиктивен договор , продължил 4 г "?
Съпругата започвала ли е работа по този договор? Има ли отработени дни, па макар и "отработени" по документи?
Или договорът си е стоял така 4 години само подписан и регистриран в НАП?
Колкото до санкциите - има такива за работа без сключен ТД, но не и за подписан ТД без да е започнала работа по него.
#2 | Днес в 16:55
Явно редакцията на въпроса ми не е на ниво .
Договорът  е сключен 2021, подавани са Д1 и Д6, платени са осигуровките, няма подписи във ведомост за получено възнаграждение. Прекратих договора през 03,2025. За мен договорът  е фиктивен, защото фирмата няма дейност за този период , жената нищо не е работила, само се е водила на работа. И имам опасения , че дамата може да заведе дело да й се изплатят сумите за 4 г. - такава ситуация съм имала  в практиката си.
#3 | Днес в 17:04
Публикации: 3227 / 445
Нали е съпруга на собственика?
#4 | Днес в 17:08
 фирмата няма дейност за този период
Нямала е дейност, а е имала разходи за заплати и осигуровки?  :hmmm:
 жената нищо не е работила
Как ще докажете, че не е стояла на работното си място /където и да е то- в семейния апартамент или другаде/ от 8 до 17 ч.?  :hmmm:
 Прекратих договора през 03,2025
а защо не я пратихте и  на борсата? Можело е.
И имам опасения , че дамата може да заведе дело да й се изплатят сумите за 4 г.
- няма да се учудя,особено ако се е скарала с мъжленцето
 няма подписи във ведомост за получено възнаграждение
Ами хващайте я да се подпише, докато не е решила друго  :wink1:

Това, че фирмата няма приходи, не значи, че няма дейност - има си работник на заплата :)
Дано има пари от някъде другаде, за да плаща заплатите и осигуровките. Дано не е подавала декларация за липса на дейност. Дано все пак е имало някой, който да "управлява" - с осигуряване като СОЛ или ДУ...  Абе.... като са искали стаж, да са го поизпипали...
#5 | Днес в 17:22
За съжаление, нищо не е изпипано . Просто собственикът  е попаднал на абсолютно неграмотен счетоводител в мърлява счетоводна къща. Не са подавани в НСИ нито отчети,  нито декларации за липса на дейност, не са подавани никаква заявления в ТР .И аз не зная какво да правя - затова зададох въпрос тук - ако някой има опит .
#6 | Днес в 17:28
Публикации: 3227 / 445
Не може да се подаде липса на дейност, имало е доста разходи. РЗ води ли се платена по оборотка?
#7 | Днес в 17:38
Няма и оборотна ведомост . Няма декларации за липса на дейност, но не са подавани  нито отчети в НСИ, нито данъчни декларации
Вече няма и контакти с  тази счетоводна къща.
За мен това е фиктивен договор с цел заобикаляне на законодателството за постигане на определен резултат -заверка на трудов стаж на дамата.
#8 | Днес в 18:08
Имате ли представа какво би се случило с подобно заличаване? Самият ТД може и да Ви се отдаде да заличите. Макар че доста се съмнявам. Но после трябва да заличите и Д1, и Д6, и стажа на дамата. Пък ако междинно е вземала болнични или други обезщетения - ще трябва да връщат с лихви...
Говорихте ли за тези последствия със собственика?Не правете нищо на своя глава, колкото и права да мислите че сте.

Аз бих "замела" положението. Нямам отговорност за делата на колегите преди мен. Ще си спретна едно начални салда в оборотната, като ще напъхам заплатите и осигуровките и ще си почна на чисто.
При внесени осигуровки за 4 години с чиста съвест бих пратила дамата и на борсата.
#9 | Днес в 18:31

Аз бих "замела" положението.

И аз предложих този вариант  :smile1:
Проблемът  е , че от  информацията , която имам, предполагам , че дамата услужливо ще забрави , че нищо не е работила и ще си иска заплатите - и съдът ще отсъди в нейна полза, такава е съдебната практика. А за 4 г парите са доста ... И е супер несправедливо ...да не влизам в подробности.
#10 | Днес в 19:27
А като заличите ТД (както и да стане това), смятате ли че дамата няма да Ви съди, че в лишавате от стаж? И фирмата, и Вас персонално? И със сигурност ще докаже, че е работила.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група