СОЛ майчинство третата година вснася ли осигуровки?

Вчера в 09:23 155 4

Вчера в 09:23
Публикации: 14 / 0
Здравейте, въпроса е в заглавието. Ясно е, че обезщетение няма след края на втората година от майчинството, здравните осигуровки се внасят, но други какви осигуровки се внасят?

Реално ако се внасят всички осигуровки и няма обезщетения - има ли смисъл от майчинство в третата година ако лицето има как да се грижи за детето си?
#1 | Вчера в 09:41
Публикации: 3250 / 458
Само за информация, вие майката или счетоводител сте?

Не знам откъде е тръгнала тази 3та година майчинство. Няма такава. Има неплатен отпуск, който може да се ползва до 8 години на детето. Той се полага по КТ. СОЛ не е по определение по КТ, а по КСО и получава обезщетение на основание КСО. Не упражнява дейност, не защото му се полага отпуск, а защото ако упражнява, не му се полага обезщетение. Така че, да, внася се всичко и не само, че няма смисъл, но няма и как.
#2 | Вчера в 10:02
Публикации: 309 / 86
 Така че, да, внася се всичко и не само, че няма смисъл, но няма и как.
Е, има как. Може и нищо да не се внася :) Спира дейност, седи си в къщи, гледа си детето. Ако иска и до 18 годишна възраст. Че и повече. Единственото, от което няма спасетие, са здравните като "неосигурен на друго основание"
#3 | Вчера в 20:28
Публикации: 14 / 0
Само за информация, вие майката или счетоводител сте?

Не знам откъде е тръгнала тази 3та година майчинство. Няма такава. Има неплатен отпуск, който може да се ползва до 8 години на детето. Той се полага по КТ. СОЛ не е по определение по КТ, а по КСО и получава обезщетение на основание КСО. Не упражнява дейност, не защото му се полага отпуск, а защото ако упражнява, не му се полага обезщетение. Така че, да, внася се всичко и не само, че няма смисъл, но няма и как.

Аз съм близък на майката, който и помага с всички счетоводни казуси покрай СОЛ и майчинството, но не съм счетоводител, което се познава по наивните ми въпроси. Справям се с четене, питане и с помощ на добри хора като вас. Защо не си наеме счетоводител ако се питате - защото трябва да плати и на него, освен осигуровките, които внася. Не извършва никава двйност от СОЛ - само и тече стаж.

Което ме навежда на един въпрос - има ли смисъл човек да бъде СОЛ, ако е само за стаж? Чувам напоследък, че има опции да си купиш стаж легално и много хора го правят. Ако някой има повече информация, моля да сподели.

Благодаря на всички за помощта!
#4 | Вчера в 21:34
Публикации: 10387 / 1829
Което ме навежда на един въпрос - има ли смисъл човек да бъде СОЛ, ако е само за стаж?
Не само че няма смисъл, но е и неправилно. Да не кажа "незаконно".
Определящото основание за самоосигуряване е упражняванено на дейност.
Ако едно лице не упражнява дейност, която да изисква самоосигуряване (работещ собственик или съдружник във фирма, ЕТ, дейност като свободна професия, занаятчия, ЗП и т.н.), то няма основание да се самоосигурява. Периодът без дейност няма да бъде зачетен за стаж, внесените осигуровки ще се считат като неоснователно внесени и ще подлежат на възстановяване,  а подадените Д1 - на заличаване.

Ако държите на самоосигуряване само зарад стажа, добре е да "упражнявате" някаква дейност и да регистрирате поне минимален приход. Една първоначална консултация със счетоводител вероятно  би Ви струвала половин месечна осигурителна вноска, но ще Ви спести много грешни и следващи проблеми.

Желая Ви успех в четенето и питането!

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група