Превалутиране

Днес в 09:08 518 7

Днес в 09:08
Публикации: 1041 / 32
1. имам фирма , която няма дейност но в касата има около 30000 лева тези пари как ще се превалутират. Фирмата няма банкова сметка а едва ли банките ще ги обменят на каса ..
 2.Заплатите за декември , които ще се изплатят в началото на януари  може  ли да бъдат изплатени в лева
#1 | Днес в 09:28
Публикации: 28 / 9
Закон за въвеждане на еврото...
Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2025 г., в сила от 01.01.2025 г.) Считано от датата на въвеждане на еврото в Република България възнагражденията за положен труд, обезщетенията, паричните и социалните помощи, пенсиите по част първа от Кодекса за социално осигуряване и добавките към тях и гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя се изплащат в евро и се преизчисляват съгласно чл. 12. В изключение от правилото на чл. 13, ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с една единица.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2025 г., в сила от 01.01.2025 г.) Алинея 1 се прилага и спрямо възнагражденията за положен труд, обезщетенията, паричните и социалните помощи, пенсиите по част първа от Кодекса за социално осигуряване и добавките към тях и гарантираните вземания по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, които са определени в левове, но не са изплатени до датата на въвеждане на еврото в Република България.
#2 | Днес в 09:57
Публикации: 10535 / 1860
1. имам фирма , която няма дейност но в касата има около 30000 лева тези пари как ще се превалутират. Фирмата няма банкова сметка а едва ли банките ще ги обменят на каса ..
Вие сте лесни :) На три пъти по 10000 или по 9900 и сте готови.

2.Заплатите за декември , които ще се изплатят в началото на януари  може  ли да бъдат изплатени в лева
Е, нали през януари може и в евро и в левове
#3 | Днес в 10:08
къде три пъти по 10000 две банки съм питал те ми отговарят ще превалутираме само на наши клиенти които имат сметки ..
#4 | Днес в 15:47
Публикации: 4953 / 899
Не знам дали като се занесат в банката левове за обръщане в евро питат дали са лични на ФЛ или фирмени. Със сигурност вписват лицето, което ги внася/обменя.

В краен случай, едни примерни сто лева за откриване на временна сметка, внасяне, теглене и закриване могат да решат проблема. Но при диагонално четене на закона не виждам на банките да е позволено да обменят само за свои клиенти. Ако беше така, голяма част от населението щеше да остане без такава възможност.

#5 | Днес в 16:16
и да ги внесеш 30000 на каса и после да ги изтеглиш от каса ще заминат 500 лв минимум и това е безплатното превалутиране 
#6 | Днес в 17:22
Публикации: 301 / 51
Е, нали през януари може и в евро и в левове

само в евро чл. 45, ал. 2 от ЗАКОН за въвеждане на еврото в Република България
#7 | Днес в 20:28
Публикации: 10535 / 1860
само в евро чл. 45, ал. 2 от ЗАКОН за въвеждане на еврото в Република България
Да, имате право. Не съм го препрочитала скоро.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група