Прекратяване на ТД по член 327

Вчера в 15:46 299 6

Вчера в 15:46
Публикации: 4 / 0
Здравейте, предстои ми евентуално избиране за председател на кооперация. Уведомил съм настоящия си работодател устно и той не пожела да подавам предизвестие към момента.  Визирайки че може да ме освободи по взаимно съгласие. Притесненията ми са да не се отметне след евентуален мой избор и да ме застави да пускам едномесечно предизвестие. Имам ли право да подам молба за напускане без предизвестие по член 327 при евентуално мое избиране на длъжност председателска на кооперация с ТД
#1 | Днес в 09:23
Очевидно никой не е запознат  :noexpression:
#2 | Днес в 10:00
Публикации: 5045 / 924
Чл. 327. (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
4. преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;

Ако приемем, че председател на кооперация е изборна длъжност и работата е платена, изглежда този текст да важи за вас.
#3 | Днес в 10:09
Да по принцип и аз стъпвам на това, но незнам как закона дефинира изборната длъжност. Нашата счетоводителка е казала че по член 327 можело ако постъпваш на държавна работа, аз все още не съм пуснал предизвестие по 325 а до избора остават 15 дни имам само устно уверение от работодателя че ще ме освободят, но просто исках да съм сигурен че немогат да ми направят мръсно и да ме накарат да пусна предизвестие след евентуалното ми избиране,което пък от своя страна ще представлява проблем за новото ми назначение
#4 | Днес в 10:57
Публикации: 5045 / 924
Чл. 327 има няколко точки. За държавната работа има отделна точка:
9. постъпва на държавна служба;

При нужда винаги може да напуснете без предизвестие... е, с плащане на обезщетение.
#5 | Днес в 16:44
А има ли право работодателя да ме уволни дисциплинарно ако не отработя предизвестието, а ги обезщетя с брутната си заплата за не отработената част от него.
#6 | Днес в 16:48
Публикации: 343 / 59
Не. Но всичко трябва да е добре документирано.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група