Прекратяване на трудов договор срок на изпитване

Днес в 14:30 73 2

Днес в 14:30
Публикации: 7 / 0
Здравейте! Дъщеря ми работи по трудов договор с 6 месечен срок на изпитване, в полза на работодателя, който още не е изтекъл. Срокът на предизвестието и е 3 месеца. Пуснала си предизвестие за напускане, което трябва да изтече на 01.06.2026 г., но работодателят решава да и "чисти" отпуската по един ден в седмицата без дори да и каже. Тя не е съгласна с това, но я заплашват, че тогава ще и прекратят договора веднага, понеже все още е в срок на изпитване. Въпросът ми е има ли работодателят право да я прекрати така, след като вече е приел предизвестието и преди месец? Благодаря!
#1 | Днес в 14:42
Публикации: 343 / 77
Може.За отпуска, ако тя не си е пуснала молба за отпуск, няма как да я принуди да си го ползва.
Прекратяване на договора със срок за изпитване
 3 промени
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
#2 | Днес в 15:35
Публикации: 5068 / 934
Не е приятно, но работодателят може да я освободи във всеки момент в срока на изпитване. Той иска да чисти отпуски, понеже не му се плаща обезщетение за неползван отпуск, въпреки, че няма да спести много, а и на теория няма право да я кара насила.

Дъщеря ви да прецени кое е по-добре за нея - да я освободят сега (според заплахата), или да отработи предизвестието с взимане на отпуски, ще не ще. Ако няма работно място, където да започне веднага ми се струва, че е по-добре да отработи. Поне ще понатрупа стаж, вместо да стои безработна.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група