Задължение за подаване на Декларация образец № 1 и осигуряване на лице, упражняващо дейност в две дружества

Днес в 13:25 98 1

Днес в 13:25
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Имам казус с клиент, по който искам да чуя и вашето мнение, за да съм сигурна, че не пропускам.
Случаят е следният:
Физическо лице е съдружник и управител в две дружества (ООД).
1.В Дружество А лицето е осигурено по ДУК (с код 01) върху доход от (1000 евро).
2.В Дружество Б лицето също упражнява дейност като съдружник. Подала съм ОКД-5 за започване на дейност в това дружество,но без осигуровки,защото клиента каза,че се осигурява другаде,но едва днес видях с неговия пик ,че е осигурен само с код 01.
Проблемът:
Лицето категорично отказва да се самоосигурява в Дружество Б и твърди, че щом вече се осигурява в първата фирма (макар и по ДУК), няма нужда от други осигуровки и подаване на Д1 при мен.
Моето тълкуване:
Според мен, тъй като доходът от 1000 евро в първата фирма е под максималния осигурителен праг (2111.64 евро.),лицето задължително трябва да се осигурява като СОЛ (код 12) във втората фирма върху поне минималния доход/560.66/.
Въпросът ми към вас е:
1.Има ли вариант, при който лицето  да не подава Д1 като СОЛ във втората фирма, при положение че не е на максимума в първата?
2.Какво да направя според вас?Аз ли пропускам нещо и ако не какво да направя с този клиент?
Ще съм благодарна на всеки споделен опит .
Благодаря предварително!
#1 | Днес в 13:46
Публикации: 358 / 77
Единствения начин да не се осигурява и подава Д1 чрез  втората фирма е да не участва в дейността и по никакъв начин. Когато НАП по някакъв повод видят,че не се осигурява чрез втората фирма/задължително е в неговия случай/, ще го глобят и ще си подаде всички Д1 и ще си плати осигуровките с лихвите.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група