Данъчно облекчение за дете при неплатени здравни осигуровки на родител

Днес в 13:49 213 7

Днес в 13:49
Публикации: 6 / 0
Здравейте, подадохме декларация за данъчно облекчение за дете за 2024г. Родителя,има неплатени осигуровки за периода юли 2021 до април 2024г и от НАП правят проверка и ни карат да подадем декларация 7 за посочения период. Тоест сами да си декларираме задълженията... Непосилно ни е в момента да платим 670 евро за здравни осигуровки (и то за 2021г) за това и подадохме за минал период, да се облекчим поне малко. Въпроса ми е, ако не подадем дек 7, какво ще стане? По добре ли е да ги декларираме тези задължения?
#1 | Днес в 14:01
Публикации: 322 / 55
"Въпроса ми е, ако не подадем дек 7, какво ще стане?"

Няма да ви изплатят данъчното облекчение.
#2 | Днес в 14:29
Те така или иначе няма да го изплатят, искат да покрият осигуровките за 2021. Притеснява ме, пе 2025 е изплатено данъчното облекчение през работодател. Сега ако подам дек 7 за тези отминали години, могат ли да санкционират и работодателя? Да не направя лоша услуга и на него и на себе си?
#3 | Днес в 14:45
Публикации: 13028 / 2556
Притеснява ме, пе 2025 е изплатено данъчното облекчение през работодател.

При това положение сте нямали право на това данъчно облекчение, а сте декларирали пред работодателя, че нямате задължения, което към този момент не е било вярно.
#4 | Днес в 16:19
Реално, без подадена декларация 7, нямахме задължения към НАП... :blink:
#5 | Днес в 16:57
Публикации: 102 / 4
"Въпроса ми е, ако не подадем дек 7, какво ще стане?"

Няма да ви изплатят данъчното облекчение.

Защо да не го платят? Каква връзка има между здравните осигуровки и облекчението и статута на лицето през периода през който е било безработно?
#6 | Днес в 17:04
И аз така мисля. Без подадена декларация 7, нямаме публични задължения. Подадем ли я, както ме задължава служителка от НАП, вече става друго... До утре са ми дали срок  :noexpression:
#7 | Днес в 17:52
Публикации: 10881 / 1941
ЗЗО,чл. 104, ал. 4
Лице, което не изпълни задължението си за подаване на декларация по чл. 40, ал. 5, т. 2, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а за повторно нарушение - с глоба от 1000 до 3000 лв.

чл. 40, ал. 5, т. 2 задължава неосигуретите на друго основание да подадат Декларация 7.:

Изходът: подавате Д7, вземате пари от приятел, плащате здравните осигуровки + лихвите, подавате декларация за данъчното облекчение, вземате парите и връщате на приятеля.

Няма да коментирам наказателната отговорност по чл. 313 от НК за подаване на невярна информация.  А щом се е стигнало до проверка от НАП, много вероятно е да проверят и какви облекчения сте ползвали през миналите години и дали сте имали право

ПП  Само изказвам мнение в най-черен вид. Не Ви карам да правите каквото и да е - Вие си имате глава на раменете, мислите, решаване и носите отговорност за решенията си
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група