Реинвестиране на печалба

03.06.2026, 18:05 288 6

03.06.2026, 18:05
Публикации: 90 / 4
Здравейте, фирмата ни отдава имоти под наем, но естествено с времето сградният фонд се нуждае от извършване на ремонтни дейности и подобрения. Въпросът ми е дали може фирмата да вземе решение от неразпределената печалба от минали години да задели например 50 000 евро в сметка Общи резерви с анал. сметка Инвестиции и да използва тази сума за подобрения по сградите? Благодаря предварително за отговорите!
#1 | 03.06.2026, 18:43
Публикации: 936 / 82
Помислете за какво се формират резервите и ще си отговорите на въпроса. А дали би могло и без създване на резерви да се направи инвестицията в ДМА, ремонт и подобрения?
#2 | 03.06.2026, 19:02
Знам, че резервите се използват предимно за покриване на загуби, но не е ли възможно да се отделя и сума за инвестиция с която да се правят ремонти по сградите?
#3 | 03.06.2026, 20:09
Публикации: 10894 / 1947
Все си мисля, че е нужно да заделите пари за ремонта, а не резерви.  :hmmm:
#4 | 03.06.2026, 20:31
Управителя държи на варианта с резервите. Той иска да разпредели дивидент и да задели резерви за инвестиция от сумата на  неразпределената печалба. Грешен ли е този начин?
#5 | Днес в 19:17
Публикации: 30 / 9
Здравейте.
Основният капитал, резервите и финансовите резултати на дружеството (които формират собствения капитал) принципно нямат парично проявление.
Изключения са:
- когато основният капитал на дружеството се намаля при изплащане на паричната равностойност на дялова вноска на напускащ съдружник;
- когато се намаля неразпределената печалба от минали години, за да се заделят дивиденти.
Във Вашия случай може би е възможна следната схема:
1. Заделяне на дивиденти от неразпределената печалба от минали години:
Дт с/ка "Неразпределена печалба от минали години"
   Кт с/ка "Задължения за дивиденти"
     ан. лицето/лицата
2. Удържане на данък дивидент:
Дт с/ка "Задължения за дивиденти"
  ан. лицето/лицата
   Кт с/ка "Данък "дивидент"
   ан. лицето/лицата

3. Изплащане на чистата сума на дивидентите:
Дт с/ка "Задължения за дивиденти"
ан. лицето/лицата
   Кт с/ка "Разплащателна сметка" или "Каса"

След като вашия собственик държи средствата за ремонта на сградите да дойдат от неразпределената печалба, може да внесе допълнителна парична сума, след като получи дивидентите си:
Дт с/ка "Разплащателна сметка" или "Каса"
    Кт с/ка "Задължения към собствениците"
   ан. лицето/лицата

Личното ми мнение:
Това е ненужна маневра. Същият ефект може да бъде постигнат ако нужните средства се преведат от разплащателната сметка по обикновения начин.

Надявам се да не съм се разпрострял твърде много и да Ви бъда полезен.
Приятен ден !

#6 | Днес в 20:05
Публикации: 10894 / 1947
Не виждам какво общо има дивидента. И защо първо трябва да се плати дивидент, а после да се прави допълнителна вноска?  :hmmm:
В края на краищата дивидентът не се плаща с печалба (плащането е с пари от касата или банката), а допълнителната вноска с която се създават резерви, всъщност е внасяне на пари в касата или банката.
Дълги години любимите ми въпроси, зададени от собственик, са: "Как така да нямам пари, след като имам печалба?" и "Как така да не съм на печалба, след като има толкова пари в касата (да си взема от тях)?"
Да, ама единия си купил ДМА и се зарил в стоки, а другия има куп неплатени задължения...

Колкото до "ремонтите и подобренията", плащайте си ги с пари, защото с неразпределена печалба и резерви не виждам как ще стане. Пък ремонтите (текущ разход) и подобренията (чрез амортизация) ще намалят печалбата.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група