Код 90 в декларция образец 1

Днес в 09:29 147 4

Днес в 09:29
Публикации: 42 / 1
Здравейте,
имам управител по ДУК, който е осигурен на максималния осигурителен доход. Понеже няма служители, той е и СОЛ в това дружество и получава възнаграждение за личен труд. Декл. 1 за получения личен труд с код  12 ли се подава според вас?
Знам, че когато си осигурен на максимума в едно дружество, а получаваш възнаграждение за личен труд в друго, то във второто Д1 е с код 90. Но когато и двете възнаграждения са в едно дружество дали греша, когато го подавам с код 12, а има данни само за данъка.
#1 | Днес в 09:40
Публикации: 10909 / 1955
90 - за лицата, получаващи доходи по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, за които не се подават данни за държавното обществено осигуряване,.....

За този СОЛ длъжни ли сте да подавате Д1? Ако "да", подавате с код 12, ако не - с код 90. Поне аз така разбирам указанията.
Ключът е чл.4, ал.9, т.2 от наредбата

#2 | Днес в 12:22
Публикации: 13061 / 2566
имам управител по ДУК, който е осигурен на максималния осигурителен доход. Понеже няма служители, той е и СОЛ в това дружество и получава възнаграждение за личен труд. Декл. 1 за получения личен труд с код  12 ли се подава според вас?

Д1 за личен труд с код 90. Вие сте длъжни и за личния труд да подадете Д1 заради данъка, но поради липса на осигуровки го правите с код 90.
#3 | Днес в 12:53
Публикации: 42 / 1
дори и лицето да е със осигуряване за ОЗМ?
#4 | Днес в 12:55
Публикации: 13061 / 2566
дори и лицето да е със осигуряване за ОЗМ?

Да. Тогава посочвате дните в дни без осигурителни вноски.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група