Управител пенсионер

Днес в 13:55 166 7

Днес в 13:55
Публикации: 317 / 23
Много е изписано и изговорено.Та : Управителят ни и съдружник е пенсионер от 2025 г. Работи и се осигурява по ДУК. Решил е да продължи да си работи, но иска да го осигурявам само за здравно.
Мисля първо да му прекратя договора и след това ... не знам Та помагайте.
#1 | Днес в 13:57
Публикации: 13073 / 2572

Мисля първо да му прекратя договора и след това ...

...му подайте ОКД5 .
#2 | Днес в 15:38
Чета стари коментари и май не трябва да се подава такава декларация.В Д1 се прекъсва осигуряването по ДУ и в следващите Д1 се чеква само здравно. Правилно ли е така.
#3 | Днес в 15:48
Публикации: 10915 / 1956
Не, не е правилно. Послушайте Делфин.
Ако не подаде ОКД5 няма да има регистрация като СОЛ и следователно няма да има основание да избор на "само здравно "
Като подавате ОКД5 попълвате само частта "започвам дейност от..." и не попълвате нищо в частта за избор на осигуряване

ПП  Обърнете внимание на старите коментари, които четете. Най-вероятно се огнасят да прехода от СОЛ с ДОО към СОЛ "замо здравно", а не от ДУК към СОЛ
#4 | Днес в 16:03
Публикации: 36 / 8
Съгласно чл. 1, ал. 6 от НООСЛБГРЧМЛ  /в сила от 11.08.2020 г./самоосигуряващите се лица по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по предвидения с наредбата ред, по свое желание, изразено, както следва:
1. за лицата, които не са прекъснали или прекратили трудовата дейност, съответно осигуряването си, след като им е отпусната пенсия - с продължаване подаването на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване;
2. за лицата, които започват трудова дейност след като им е отпусната пенсия - с подаване на декларация по чл. 1, ал. 2 от НООСЛБГРЧМЛ; в тези случаи осигуряването възниква от датата, на която е подадена декларацията (Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице - ОКд-5);
3. за лицата, които са прекъснали осигуряването си след като им е отпусната пенсия - с подаването на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване; в тези случаи осигуряването се възобновява не по-рано от 1-во число на месеца, предхождащ месеца, през който са подадени.
С преходната разпоредба § 4, ал. 1 от ПЗР на ПМС № 199/07.08.2020 г. са уредени заварените случаи, при които самоосигуряващите се лица по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от КСО не са подавали декларация образец ОКд-5 и на които до 11.08.2020 г. е отпусната пенсия и са подавали данни по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО, се считат, че са изразили желанието си за осигуряване с подаването на Декларация образец №1 или Декларация образец №5 по Наредба № Н-8/2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица (Наредба № Н-8/2005 г.- отменена) и Наредба № Н-13 от 17 декември 2019 г.
#5 | Днес в 16:17
Аз го разбирам, че не трябва ОКД5.
#6 | Днес в 16:20
Публикации: 13073 / 2572
Аз го разбирам, че не трябва ОКД5.

Вие искате един съдружник да стане СОЛ. Това без ОКД5 не става. Този формуляр обявява началото на упражняване на дейност като СОЛ и определя вида на осигуряването. Прочетете и наименованието на самата декларация ОКД5.
Сама по себе си Д1 не прави от лицето СОЛ.
#7 | Днес в 16:39
Благодаря ви.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група