ЕТЗ и допълнително споразуение

Днес в 13:31 260 10

Днес в 13:31
Публикации: 39 / 2
Здравейте, извинявам се за въпроса но не знам как да постъпя.
Трябава да подам ЕТ за увеличаване на заплата като в договора е записано - основно възнаграждение 500 евро и 50 % от личния принос за извършена медицинска дейност. Всеки месец заработката към РЗОК е различна сума и е над максималния осигур.доход. Какво да запиша в  ЕТЗ като основно тр.възнарадение за да не съм в нарушение. Моля за вашето мнение.
#1 | Днес в 13:44
Много ви моля, за малко помощ. Говорих С ГИТ те ме насочиха към НАП. НАП ме насочи обратно към ГИД. Каква сума да запиша в ЕТЗ, като всеки месец е разлина.
#2 | Днес в 14:15
Публикации: 1906 / 391
"т.18 Размер на основното трудово възнаграждение или на основната месечна заплата"
50% като основна заплата ли му я давате или като допълнително възнаграждение? Имате ли вътрешни правила за организация на работната заплата? Съгласно тях ли начислявате тези допълнителни суми? Или всеки си е с индивидуален трудов договор и няма общи правила? В трудовия договор тези 50% фигурират ли под раздел "Допълнителни възнаграждения"?
Може и сам да си отговорите вече или да приведете документацията си така, че да е видно кое е основно и кое допълнително възнаграждение.
#3 | Днес в 14:18
Публикации: 10924 / 1956
В ЕТЗ се пише основната работна заплата. Доколкото разбирам, при Вас  основно възнаграждение е 500 евро. Останалото е добавка и то с непостоянен характер.
Няма да питам на колко часа е ТД, какво правите в месеците, когато няма личен принос за извършена медицинска дейност, на каква база се изчислява този  личен принос и т.н. Предполагам Вие си знаете или сте го описали в ТД.

Напомням: Никъде в нормативната база няма изискване основната заплата да е най-малко равна на минималната. Изискването за МРЗ се отнася за  месечна /не "основна", не зная защо не "брутна"/ работна заплата при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.
#4 | Днес в 14:26
Договора е сключен 2017 на 8 часа и е записано основно възнагражждение 600 лв. и 50 % от заработката. Заработката всеки месе е над 3000. Ако пода в ЕТЗ 500 както е новата договорена
сума и 50 % от мед.дейност към РЗОК ще приемат ли ЕТЗ при положение, е е под минималната работна заплата,
#5 | Днес в 14:42
Тези 50 % са като основна заплата плюс 500 евро. Договора е индивидуален и така е сключен. Не фигурират в раздел "Допълнителни възнаграждения".
#6 | Днес в 16:09
Моля ви за съвет какво да променя, ако в ДС запиша основна заплата 500 евро и допълнително възнаграждение 50 %, ще съм в нарушение, че основната е под миниалната.  Управителя не е склонен да даде основна заплата 620,20 евро плюс 50 % заработка. Така с клас  послужено време се вдига с още 200 евро.
#7 | Днес в 16:29
Нямам представа как 50% от заработката може да е част от основната заплата. Как нещо с променлив характер може да е "основно". 500 Е основна заплата + добавка за заработката - с това мога да се съглася. Стига да мога да си представя какво и колко точно се заработва от медицинска дейност и как се измерва личния принос на всяко отделно лице от колектива. Извинете ме, но съм се занимавала с по-практични неща и съм свикнала заработката на всеки отделен работник да може да се измерва в килограми, квадратни метри, бройки и подобни мерни единици.

Колкото до "ще съм в нарушение, че основната е под миниалната", погледнете какво съм написала в отговор #3 | Днес в 14:18 след "Напомням:"
Фактът, че от ИТ търсят основна заплата равна или над МРЗ, си е тяхно правило. Трябва да сте достатъчно убедителни и да им докажете че при месечно възнаграждение над 2111 Е, месечната работна заплата е над МРЗ

И още нещо не мога да схвана: "Управителя не е склонен да даде основна заплата 620,20 евро плюс 50 % заработка. Така с клас  послужено време се вдига с още 200 евро."
Колко е процентът Ви за ТСПО, та при 120 Е по-висока заплата, повишението в "класа" да е 200 Е?   5.5% месечно и 30 години професионален опит???
#8 | Днес в 16:47
Класа е 0,8 , а трудов стаж е 44 години . Повишението е от увеличението на основанта заплата ако я направя 620,20 а не 500 кактко е договорено и клас.
#9 | Днес в 19:54
0.8%*44=35.2% на месец
С увеличение на основната заплата от 500 на 620.20 "класът" се увеличава със 120.20*35.2%=42.31 евро.
Поне по мои сметки.
Вярно, ако се сумира заедно с повишението на заплатата става 160.51.
Плащате брутна заплата над 2100 евро и 400 евро осигуровки, а се пилите 160 евро :( Освен това пестите и 16 евро корпоративен данък (нали заплататa е над максималния осигурителен доход от няма осигуровки).
Направете си сметка: ако сте сигурни, че може да се защитите при проверка, напишете основна заплата 500 евро. Ако мислите, че няма да се справите със защитата, пишете 620.20 и променете някоя от добавките (процента клас, вместо 50% от заработката - 45 или 40...) Доколкото знам, има криза за медицински персонал, та помислете какво предлагате.

ПП. Разбирам да има ТД с основна заплата малко под МРЗ и като се прибави "клас" да стане над МРЗ и малко над МинималнияОД с цел пестене от осигуровки, но при брутна заплата над максималния осигурителен доход да се пести от клас ...
Ама всеки сам си преценя
#10 | Днес в 20:26
Много благодаря,  ще корегирам ДС на основан заплата 620.20 евро допълнително възнагражение 50 % и ще подам ЕТЗ с 620,20 .  Смешна история за 160 евро.  Лека вечер.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група