Продажба на дялове

11.12.2012, 23:05 5238 2

11.12.2012, 23:05
Публикации: 267 / 4
Здравейте! Съдружник иска да се отдели, като създава нова фирма.  До колкото разбрах трябва да си продаде дяловете на другия съдружник. Продажбата трябва да стане пред Нотариус. Но преди това трябва ли да се свиква събрание? Или какъв е реда на прекратяване на съдружие във старата фирма?
#1 | 12.12.2012, 09:13
Публикации: 6 / 1
 Прехвърляне на дружествен дял в ООД
Дружественият дял е дела от имуществото на ООД, който притежава отделният съдружник (чл. 127 от ТЗ). По принцип, размерът на дружествения дял е пропорционален на дела, с който съдружникът участва в капитала на дружеството (основен дял).
Дружественият дял представлява участието на съдружника в ООД, като съвкупност от имуществени и неимуществени членствени права и задължения.



Прехвърлянето на дружествен дял в ООД е уредено в чл. 129 от Търговския закон. Най-често прехвърлянето се извършва с договор за продажба, но е възможно да се прехвърли с договор за дарение или за замяна. Приобретателят на дела е отговорен солидарно с прехвърлителя за дължимите на дружеството вноски срещу дела в капитала (чл. 130 от ТЗ). Възможно е да се прехвърли и идеална част от един дял, когато е налице съсобственост (чл. 132 от ТЗ).

Законът изисква договорът за прехвърляне на дружествен дял да е писмен с нотариално заверени подписи (чл. 129, ал. 2 от ТЗ).

Приобретател по договора за прехвърляне на дружествен дял може да бъде всяко дееспособно българско или чуждестранно физическо лице, както и българско или чуждестранно юридическо лице (арг. от чл. 65, ал. 1 от ТЗ).

Прехвърлянето на дружествен дял от един съдружник на друг се извършва свободно, стига да е спазена изискуемата форма . Когато обаче дружественият дял се прехвърля на трето лице несъдружник е необходимо да се спазят изискванията на чл. 122 от Търговския закон за приемане на нов съдружник. Необходимо е трето лице да подаде молба до общото събрание на дружеството, в която да заяви, че приема условията на дружествения договор. Общото събрание се произнася с решение, за чието вземане е необходимо мнозинство повече от 3/4 от капитала, освен ако в дружествения договор не е предвидено по-голямо мнозинство (чл. 137, ал. 1, т. 2 във връзка с ал. 3 от ТЗ).

Прехвърлянето на дружествения дял се вписва в търговския регистър (чл. 129, ал. 2 от ТЗ). Управителят на дружеството е длъжен в седемдневен срок да подаде заявление до Агенцията по вписванията, като приложи следните документи:
1. Препис от нотариално заверения договор за прехвърляне на дружествен дял;
2. Дружествен договор, в който е отразено прехвърлянето на дела;
3. Квитанция за внесена държавна такса;
4. Заявление по образец Г4.

Когато дружественият дял е прехвърлен на трето лице несъдружник, освен горните документи се представят още:
- препис от протокола от общото събрание на дружеството, на което е дадено съгласие за прехвърляне на дружествен дял;
- молба от третото лице, в която то заявява, че приема условията на дружествения договор.
#2 | 12.12.2012, 09:54
Публикации: 267 / 4
Благодаря за изчерпателния отговор.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група