Сграда получава разрешение за ползване

27.03.2013, 15:26 14259 4

27.03.2013, 15:26
Публикации: 6 / 0
Здравейте колеги, не знам как най-кратко да обясня проблема си: Фирма-Инвеститор строи сграда. Строежът се изпълнява само от подизпълнители, т.е. фирмата-инвеститор, която има правото на строеж, няма нито работници, нито машини, нищо. Стойността на сградата се набира по набирателна сметка, примерно разходи за придобиване на ДМА. Тъй като инвеститорът още не знае дали ще успее да продаде имотите, които остават за него, дали ще ги отдава под наем или ще ги използва за административни нужди логично е да се осчетоводят като ДМА, а не като инвестиционни имоти. Строителството обаче е срещу обезщетение, така че два от обектите в сградата служат за обезщетение. Фактурите между двете фирми - инвеститор и собственик на имота /бартер - право на строеж срещу СМР/са издадени и осчетоводени преди години. Така че при инвеститора стои като задължение към собственика по сметка Клиенти по аванси съотвената сума. С издаването на акт 16 инвеститорът изпълнява задължението си по фактурата към клиента по аванс и предава готовия имот. Въпросът ми е : при прехвърляне и разпределяне на себестойността на имотите в сградата - собствените/на инвеститора/ имоти отиват като ДМА, а тези които са послужили за обезщетение какво ги правим? Не можем да ги заведем като ДМА, защото ние не ги използваме, те не са наши. Съгласно НСС 40 имотите за продажба се осчетоводяват като материални запаси - стока или продукция. Не може да се осчетоводи като продукция, защото не са минавали разходи по гр.60, а имаме отчетна стойност на актива - не можем да попълним ОПР - няма отчетна стойност на продукция. По метода на изключването остава да ги прекараме през сметка за стока. Как ви звучи - имоти - стока??? ще се радвам ако някой сподели опит и мнение.
#1 | 27.03.2013, 17:04
Публикации: 6403 / 1129
Предполагам, закупеното право на строеж е отчетено навремето като разход:
Д-т 609 / К-т 412..

След това сигурно сте отразили този разход в набирателната си сметка за придобиване на ДМА по стопански начин:
Д-т 613 / К-т 609

При бартера всяка от страните е и продавач, и купувач. Следователно, с премането на Акт 16 трябва прехвърлянето на готовите обекти да се оформи като продажба:
Д-т 412 / К-т 701

Накрая изписвате продадените обекти от набирателната сметка:
Д-т 701 / К-т 613

#2 | 27.03.2013, 20:55
Публикации: 825 / 178
1. С учредяването на правото на строеж е било добре да го заведете като дълготраен нематериален актив. Все пак това вещно право и могло да бъде обект на продажба, докато сградата стигне етап "груб строеж". По принип то влиза в себестойността на сградата или както вие сте избрали "набирателна сметка".  :yes3:
2. С издаването на Акт 16 инвеститорът трябва:
- да остойности всички обекти в сградата /ап., гаражи, магазини, офиси и т.н./
- да закрие авансите към собственика на парцела с издаването на ф-ра/и за извършеното СМР на обектите на суперфикцията. Превишението или намалението спрямо авансите не трябва да ви притеснява - формирате положителен или отрицателен резултат от тези обекти.
- Да заведе счетоводно готовите обекти, които вече са негова собственост - според предназначението им. Тук съм склонен да бъдат заведени като ДМА, на които няма да начислявате амортизации. По правилното е - завеждането им като стока /готов продукт/, тъй като казвате, че скоро няма да има развитие по тяхния статут. При евентуална сделка - ще промените статута им - изписани ДМА/стока при продажба, инвестиционни имоти при наем напр. и т.н. 
Няма какво да се притеснявате - важно е съдържанието пред формата :)
А за това: "Как ви звучи - имоти - стока???" ще ви попитам: Как ви звучи "земята като материал"? Не, не веществената й форма като изкопана земна маса, а самия терен - парцела върху който се строи! : :laugh:
Да, тия мисли още стоят в книжката на един от "капацитетите" в счет. строителство.
#3 | 28.03.2013, 14:23
Публикации: 6 / 0
Благодаря Ви за отговора, Пасат. Всичко до тук е направено както и Вие сте писали. Имах съмнения по отношение на завеждането като стока и поради разубеждаване от страна на колеги, а и поради това, че алгоритъмът на отчетите в статистиката не може да разбере, как така сме строили нещо като ДМА, а пък го продаваме както стока.
Но ми стана интересно, как така да не начислявам амортизации, ако заведа оставащите за нас имоти като ДМА. Амортизации мога да не начислявам ако активът не се използва за период по-дълъг от 12 месеца. Значи първо трябва да минат тези 12 месеца. Дори и да бъдат заведени като инвестиционни имоти, ако се приеме подходът "цена на придобиване", също се начисляват амортизации.
Пък и аз искам да им начислявам амортизации и щом не съм в противиречие със закона, защо не ::)
#4 | 18.08.2014, 19:11
Публикации: 674 / 25
Фирма,занимаваща се със строителство на сгради и съоръжения.
Във връзка с дискусията "имоти-стока".Аз писах в моя тема,но никой не ми отговори.През 2007 г. се закупува стара сграда + земя от ЮЛ,нерегистрирано по ЗДДС.Заведох земята в 201 сметка,а старата сграда в 203.През 2007 и 2008 г. направихме последващи разходи на сградата.За ток,вода и други текущи ремонти разходите ги осчетоводих като разходи за текущ период.За проектна документация,дограма,плочки,саниране-по сметка 207-Разходи за придобиване на ДМА.За всички разходи сме получили фактури,от които някои с начислено ДДС.Тъй както казвате,като все още не се знае съдбата на цялата тази сграда,я заведох вкрая на 2012 г. в ДМА,защото нямаше начин тези разходи вече да стоят във 207 сметка.Приета сградата в края на месец декември 2012 г,така й начислих и амортизации през 2013 г.,почти без да е ползувана-само за януари 2013 г. за склад и за почивка на персонала,защото имаха обект в този район.Сега през 2014 г. още от началото е дадена за продажба сградата и земята с решение на управителния орган.Редно ли е да увелича в ГДД за 2014 г. с начислените амортизации от 2013 г. за сградата финансовия резултат,а общо терена и сградата да ги отнеса в сметка 304 Стоки.Но сега въпросът е -земята е УПИ-да,облагаема е със ДДС.Но какво да правя със сградата-по-точно с фактурите,отнесени преди в 207 сметка и са със начислено ДДС.Как трябва да направя корекцията по чл. 79,ал. 2 от ЗДДС-като за недвижими имоти или за стоки или услуги-да деля на 5 или на 20.В едно указание на Мургина за данъчното третиране на корекцията на ДК във връзка с подобрения при продажба на старите сгради пишеше "двадесетгодишният,съответно петгодишният срок".Е
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група