Определяне на годишния осигурителен доход на ЗП и получена субсидия

05.04.2013, 19:46 6180 3
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

05.04.2013, 19:46
Публикации: 2033 / 252
IV. Определяне на годишния осигурителен доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите  във връзка с получени държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет

Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност (чл. 6, ал. 2 от КСО), а при формиране на годишния осигурителен доход за лицата, които определят окончателен размер на осигурителния доход, се взима предвид облагаемия доход от упражняване на съответната трудова дейност (чл. 6, ал. 8 от КСО).
Получените от регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не са доходи от доходи от трудова дейност. Въпросните средства са подпомагане във връзка с изпълнение на определени национални мерки или реализиране на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, а не възнаграждения за положен труд.
С оглед на гореизложеното, при определяне на годишния осигурителен доход по чл. 6, ал. 8 от КСО, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, не включват в облагаемия си доход получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет.

В тази връзка при попълване на Таблица 1 и Таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход за 2011 г., регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите, които определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност, трябва да имат предвид следното:

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 26 от ЗДДФЛ - сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.1 от Таблица 1 и Таблица 2 не включва получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет;

   ако облагаемия доход се формира по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ - получените държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет не се взимат предвид при определяне на сумата, която се пренася на ред 13, колона 5.3 от Таблица 1 и Таблица 2.
   
#1 | 20.04.2013, 16:34
Публикации: 23 / 0
Колеги, затруднена съм, а нямам много време, моля за съвет. ЗП фл, регистриран по ДДС от 02.2012г. В годишната декл.по чл.50 попълвам прил.2. приходите са от продадена непреработена СС продукция, субсидии и приходи от услуги със селскостопанска техника. Въпросът ми е: попълвам ли таблици 1 и 2 за изравняване на осигурителния доход, като е ЗП. И още - внесени осигуровки върху 240лв, ще трябва ли да внася в/у 420лв за 2013г. Много четох, но зациклих, за първа година го приключвам по този начин и искам да съм сигурна, че е правилен. Печалбата не е малка и ако трябва да изравнявам доход е голяма сумата. Предварително благодаря!!! 
#2 | 20.04.2013, 17:31
Публикации: 6370 / 1058
По въпроса за изравняване на осигурителния доход, мисля, че трябва да попълните в таблици 1 и 2 само дохода от услуги със селскостопанска техника.
Скрит текст :

По втория въпрос за базата за осигуряване през 2013, ако е физическо лице, регистриран земеделски производител, но не изпълнява дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО, няма защо да се осигурява на 420 лв.
#3 | 20.04.2013, 17:43
Публикации: 23 / 0
благодаря
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
за 9.89 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група