Колеги (по икономическо-образователен или бизнесменски белег
), добър ден.
Има една прочута пиеса, казва се "От ума си тегли" от Грибоедов, където финалният монолог на главния герой - интелигентен млад човек, влюбен в глупачка, дъщеря на богаташ и простак - започва така:
Уж слушам, не разбирам туй, що става.
Все чакам някой да ми обяснява.
А мислите ми се въртят в главата.
Глупец аз, от кого очаквал съм отплата!
Та и аз ви чета тук и уж всичко разбирам, но пак не знам как да изляза от положението при мен.
Уж всичко е наред. Преди време моето ЕООД, отдавна регистрирано ей така, да има, купи предприятието на моето ЕТ. Все ми се караха и приятели, и данъчни даже (много мили хора), защо държа и двете и аз им отговарях, че от немукаетлък да си опростя работата. Опростих я. Сега моето ЕООД работи абсолютно същото, името същото, адресът същият, собственикът същият, че и банковата ми сметка същата даже, пак мили хора от банката, където съм от 1990 г., ми я прехвърлиха, да има традиция, при нашите условия това е като на Запад да имаш тристагодишна фирма
Само не подавам двойни документи през годината, едните от които нулеви. И преди бях самоосигуряващ се, и сега също, само смених, че вече няма да е през ЕТ, а през ЕООД.
Дотук добре. Нито съм се занимавал с двойно осигуряване, дето се разшумя по едно време, нито някой ми е искал нещо повече. Трябва някой ден да си заверя и книжката. Осигурявам се с Д5, за да не се занимавам през годината, и на следващата година подавам само една Д6 с 13-и месец, където пише същото. Моята счетоводителка все напира да подавам Д1 и Д6 всеки месец, а аз все се опъвам, понеже трябва аз да ги подавам, защото на нея не й се занимава. От мен научи, че изобщо съществува Д5.
Хубаво, но ме е налегнала една мисъл, че някога, не предстои непосредствено, ще имам малка пенсия. Сигурно ще продължа да работя, но за всяка евентуалност нека има нещо по-прилично, колкото за цигари и бяло сухо. И тук се появява проблемът: нямам как да се осигурявам на повече, поне аз не виждам. Мислих, изплащам си сам авторски права, законно (дето вече му викат легално), мои са, притежавам ги и ги използвам в работата на дружеството си, добре, но върху тях не се дължат осигуровки, за да си вдигна осигуряването. Значи трябва нещо друго. И си мислех, че съм измислил: ще си плащам и като управител, какъвто съм посочен и по партидата на дружеството в ТР. Данъчна измама няма никаква, ако се погледне икономически - и от печалбата плащам 10% данък, и като прехвърля парите като заплащане за работата ми като управляващ дружеството, пак ще плащам 10% ДОД, но след осигуряването, което иначе би било за сметка на дружеството, ако управителят е друг (което при мен никога няма да стане).
И аз мисля, че е смехотворно да се назнача на трудов договор, после сам да си се карам, да си правя забележки, да се наказвам и да се уволнявам дисциплинарно. Аз и сега го правя, но това е личен и художествен въпрос, а не административен
После се сетих, че има и граждански договори за тази работа, което дори е по-добре - няма ведомости, няма по сто платежни и декларации всеки месец. Ще си плащам веднъж годишно и ще пестя (да бе, верно). Но пак същото - трябва да го сключа с мене си. Правеше се, командировал съм днес себе си в Германия, за да ми издадат виза за утре, но договор? От друга страна пък вярно, на предприятето съм собственик и най-главен ръководител, който решава всичко, а отделно съм си и частно лице, което работи. Двуличен един такъв
Питах моя адвокат по авторски права, той ми каза, не разбирам, питай някой по търговско право. Намерих един приятел, малко захлупен, той ми каза: "Да бе, как да не може, може. Имам доста клиенти, които така работят." Прати ми и договора, който използва като шаблон. И там същото - трябва сам да се контролирам и да се наказвам.
Всъщност, излиза, че искам обратното на това, което искат другите - да се осигурявам на повече, но не виждам как.
Някъде прочетох и че тези допълнителни доходи в трудовата книжка не се заверявали заедно с другите, като самоосигуряващо се лице, но участвали за пенсия, защото ги имали в базата им с данни, и също така съществували доказателства, че има плащания на тези осигуровки. Ами ако гръмне базата им с данни?
Другаде пък прочетох, че това, което казват - "избран осигурителен доход" - после трябвало да се докаже като реален, иначе пак не признавали осигуровките. Ами нямам, предприятието има, но аз нямам, не съм разпределял печалба. Пък и да бях, върху дивидентите също не се дължат осигуровки. Затова се осигурявам на минимума.
Моля, дайте акъл малко:
1. Как да си плащам, за да има на какво да се осигурявам?
2. Като собственикът е най-отгоре и няма управител на някакъв договор, кой да го назначи като някакъв, след като той сключва договорите?