Счетоводство на ЕООД дистрибутор на Орифлейм.

11.12.2013, 15:59 5337 2

11.12.2013, 15:59
Публикации: 3 / 1
Здравейте,
Захванах се наскоро със счетоводството на ЕООД, което продава хранителни добавки и е дистрибутор на Орифлейм. С осчетоводяването на продажбите на хранителните добавки нещата са наред, но с Орифлейм имам проблем.  Собственичката има изградена мрежа от дистрибутори прод нея и ежемесечно на база на издадена фактура от фирмата към Орифлейм получава в банкова сметка различна сума /да я наречем бонус/. Тези взаимоотношения са на база договор между ЕООД и Орифлейм и си ги осчетоводявам по сътветния ред. Проблем обаче възниква от стоките, които самата управителнак поръчка от Орифлейм и получава фактура за тях на името на ЕООД-то. След като плати по фактурата получи стоките, тя ги "раздава" на физически лица. Една част от стоките са предоставени на лица с реклмна цел / липсват протоколи /, да другата част от стоките които са "раздадени" на физически лица, а те естествено са си ги платили при получаването, не е издала касова бележка. Тук възниква проблема!  Продуктите са за около 3000лв. Ако ги отнеса като разход, срещу тях намам приход а пък вече ги нямам и в наличност?
Ако приемем, че всички са безвъзмездно предоставени с рекламна цел при организиране на събирания на хора, как ще го докажа пред данъчните. И дали е грешка това, че когато поръчва собственичката продукти ги заявява от името на фирмата а не като фл.!!!  Моля за мнение и помощ , че аз доста се обърках :no:
#1 | 11.12.2013, 16:05
Публикации: 9335 / 1570
Не мога да ви кажа как да постъпите с вече продадените /"раздадени"/ стоки, но не е зле при продажбите в брой да издавате касов бон.
#2 | 11.12.2013, 16:07
Публикации: 11956 / 2182
"...След като плати по фактурата получи стоките, тя ги "раздава" на физически лица. Една част от стоките са предоставени на лица с реклмна цел / липсват протоколи /, да другата част от стоките които са "раздадени" на физически лица, а те естествено са си ги платили при получаването, не е издала касова бележка. Тук възниква проблема!..."

Всъщност проблемът не точно възниква, а е създаден. Съвсем ясно е, че тези продукти са продадени и е получена съответната комисионна, която получават всички дистрибутори на Орифлем и Ейвън.И точно тази комисионна, която е и приход за дистрибутора остава скрита за данъчни цели. Парите, които плаща на Орифлейм са платени от лицата, поръчали си съответните продукти като част от тях остават у дистрибутора под формата на комисионна. Трябва да организирате счетоводството си за тази цел като осчетоводявате приходите от продажби и тогава всичко ще си дойде на място. :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група