Здравейте, понеже виждам, че темата е подобна, бих искала, ако може да задам един въпрос:
Дъщеря ми е родена 20.10.2012г. и сега юли месец чакам второто бебче. Искам да пусна малката на детска градина по възможност още от сега. Обаче, нали ако пусна детето на детска, за да не ми спрат майчинството трябва да се върна на работа. Може ли да си взимам болнични от АГ-то, понеже съм рискова бременност, докато стане време за 45 дневния болничен? Ще ми плащат ли този болничен и ще взимам ли изобщо майчинство за първото дете до навършването му на две години? Четох някъде, че ще получавам 50% от майчинството, което ме радва, ако е така, защото аз си мислех, че спират едното и започват да ми превеждат за другото, та все съм го отписала едното майчинство. Освен това, през лятната почивка на детската градина, ако не ходи в сборна група, пак ли се подават документи или си се води, че е записано на детска градина? Питах в работата, но колежката не знае точно какво трябва да направи и ще провери в НОИ. Междувременно, бих искала и аз а проверя, за да съм сигурна кое е най-добре за мен. В крайна сметка, ако се налага, ще пусна детето септември на ясла и дори и да загубя от майчинството, то ще е само за 1-2 месеца до навършване на 2 г. Благодаря предварително.