Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира данък "уикенд" (ВИДЕО)
Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира данък "уикенд" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. От думите му стана ясно, че на вчерашната среща в Министерство на финансите е взето решение да се предприемат две съществени мерки:
1) Още в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица;
2)  Да се поиска дерогация от Европейската комисия, така че по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит.

Прилагането на данък "уикенд" няма да бъде отложено с една година. „Ние продължаваме да очакваме в справките си декларации компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на тези активи и съответно да начислят и внесат данък за лично ползване“, заяви Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам.

По отношение на очакванията от Брюксел Бъчваров посочи, че оптимистичният вариант е до края на тази година да има уредба, която казва, че когато си купувате автомобил като юридическо лице, ще може да ползвате под формата на данъчен кредит 50% от ДДС. 

Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева.

Вижте целия разговор: